KRISTIANSAND: Før rettssaken starter i Kristiansand tingrett har mannen ifølge VG fått denne attesten av sin lege gjennom 20 år:

«Jeg har ikke registrert at han har et desavuerende eller nedlatende kvinnesyn. Han er sjarmerende og har neppe vansker med å etablere kontakt med kvinner. Det er uforståelig for meg at han skulle behøve å tiltvinge seg seksuell omgang. Snarere tvert imot.»

Nekter straffskyld

Attesten ble lagt fram i retten 6. juni i år for å få mannen løslatt fra varetekt, uten hell. Sørlendingen er tiltalt for fire voldtekter i løpet av åtte måneder. Han nekter straffskyld, men innrømmer frivillig sex med kvinnene.

— Min klient sier han er helt uskyldig. Noen kommentar utover det, har jeg ikke, sier forsvarer Ole A. Rasmussen til VG.

Fastlegen skriver også i attesten at «mannen har godt utviklet rettferdighetssans og opptatt av svakerestiltes ve og vel. Jeg har aldri opplevd han som voldelig, og jeg har store problemer med å forestille meg ham som voldsmann, selv om han under stress kan vise umoden oppførsel».

Fengslet

51-åringen sitter varetektsfengslet av hensyn til gjentakelsesfaren. Påtalemyndigheten mener tiltalte bevisst har oppsøkt ressurssvake kvinner for å forgripe seg på dem.

I juli i fjor skal mannen ha voldtatt en 34 år gammel kvinne flere ganger, etter at han skal ha tvunget i henne amfetamin. Kvinnen ble invitert til forretningsmannen med løfte om jobb som sjåfør eller sekretær i hans firma. To måneder senere skal han ha voldtatt en 44 år gammel kvinne i hennes eget hus. Også hun skal ha blitt presset til å ta amfetamin. I januar i år truet han seg til opphold hos en 45 år gammel kvinne. Senere samme natt skal han ha voldtatt henne flere ganger. Det siste tilfellet mannen står tiltalt for skjedde i mars i år, da han skal ha voldtatt en 42 år gammel kvinne gjentatte ganger i hennes hjem. Kvinnen ble presset til å ta amfetamin og skal ha vært fanget i et døgn.

— All sex har vært frivillig. Jeg har et rusproblem, og noen av kvinnene har jeg delt amfetamin med, men jeg har aldri tvunget dem til noe som helst, har mannen forklart til politiet.

- Dette er for dumt

Ifølge tiltalen vil påtalemyndigheten legge ned påstand om inntil åtte års forvaring.

Fastlegen står for at 51-åringen er sjarmerende, men innrømmer overfor VG at burde valgt andre ord i attesten.

— Han er en ålreit person å oppholde seg i selskap med. Jeg har ikke endret syn på det jeg skrev i uttalelsen, men jeg burde ikke valgt en slik stil. Det ble for flåsete, sier legen.

Han skal ha skrevet attesten på oppdrag fra 51-åringens tidligere forsvarer.

— Dette er for dumt! Skal man vurdere utseende og oppførsel på en mann i forhold til anklager om voldtekt? spør bistandsadvokat Anne-Rita Meberg.