IVELAND: Den påståtte pr-kåte 50-åringen figurerte på landsdekkende nettaviser og etermedier fra morgen til kveld — i froskens drakt.

— De har hjulpet meg til å få medieoppslag langt utover landsdelen, konstaterer Ole Magne Omdal lattermildt.

"De" er i fremste rekke Tobias Corneliussen (31), mannen som tegnet karikaturen rådmannen fant så støtende at den ble fjernet fra debattforum på Iveland kommunes internettside.

Den sindige senterpartiordføreren rister lett på hodet der han sitter på kontoret i kommunehuset på Birketveit. Han skulle egentlig ikke vært her, men måtte avbryte høstferien for å stilne mediestormen etter gårsdagens oppslag i Fædrelandsvennen.

KVAKK FOR MATEN. - Jeg synes nok Sørlandet burde vært opptatt av annet enn en karikatur av en ordfører, bemerker Omdal, og kan ta med resten av landet i samme slengen.

"Kvekk, kvekk" sto det i en e-post han fikk fra en kjenning. Også sms-ene strømmet inn, fra kjente eller ukjente. Noen var støttende, andre anklaget ham for dårlig humor. Det siste er han ikke enig i.

— Jeg er blitt spurt om å holde en del takk-for maten-taler, og føler jeg klarer å kommunisere. Jo, jeg oppfatter meg som en humorist, meddeler han.

Det er lenge siden kommunen med 1170 innbyggere var i så blendende søkelys. Men som ordføreren påpeker, Iveland settes stadig (k)vekk på norgeskartet.

For eksempel er kommunen behørig nevnt i den siste distriktsmeldingen, og på landbruksdepartementets hjemmeside - for innsatsen med å lokke folk til bygda.

Og når ordføreren først har pressen på besøk, kan han vanskelig dy seg:

— For noen år siden var det fest på huset om vi solgte én tomt i året. Nå står det 35 på liste for å få tomter, forteller Ole Magne Omdal tilfreds.

BARE MORO. Kommunen er godt på vei til målet om å skaffe 400 nye ivedøler over en tiårsperiode. Men så tilbyr de også tomter på opptil 30 mål, tilsvarende svære boligfelt i byen.

— Dette er ikke over streken, synes jeg, men humoristisk. Men han er nokså rund i kantene, ordføreren, han tåler det, mener Steinar Åsen (49), som vi møter langs riksvei 403, på jakt etter en skadekjørt elg.

Han var blant de mange ivedøler som visste om karikaturtegningen før den ble offentlig kjent i går. Men når kommunen først skulle på alles lepper, synes han anliggendet var av den lite flatterende sorten.

— Jeg tror Iveland heller kunne blitt kjent for andre ting. Vi har så masse annet, for eksempel fin natur og flotte tomter, nevner Åsen.

Heller ikke på legekontoret er det noen som helst forståelse for sakens nasjonale proporsjoner.

— Det måtte være viktigere at et fly smalt i en bygning i New York, mener Knut Fredrik Aamdal, kommunelege II.

Når det er sagt, gir de full støtte til "kommunefrosken".

— Han er veldig flink som ordfører, og lager blest på en positiv, flott måte, mener helsesekretær Torhild Kåbuland.

— Og han driver ikke noe enmannsshow, tilføyer helsesøster Gunn Åsland.