— Vi øker ikke promillesatsen. Den beholdes på 4,5, men i 2017 øker vi skattetakstene med fem prosent, og vi øker med ytterligere fem prosent i 2018. Det vil gi kommunen cirka 3,4 millioner kroner, sier rådmann Svein Skisland.

Neste år betaler venndølene 47,7 millioner i eiendomsskatt. I 2018 vil dette øke til 52,4 millioner kroner. I 2017 har Vennesla hatt eiendomsskatt i ti år, og da åpner loven for at kommunen kan endre takstgrunnlaget.

Mye dyrere middager

I dag koster en middag 33 kroner på kommunens dagsenter for eldre. Det mener rådmannen er alt for lite. Får han det som han vil, vil hver middag koste 85 kroner neste år. Mer enn en fordobling altså.

Egenandelen for trygghetsalarm øker 50 kroner måneden, mens transporten til og fra dagsenter blir 17 kroner dyrere pr dag.

Kostpengene i barnehager økes ikke.

Øvrige kommunale avgifter øker med rundt 3,6 prosent, eller 480 kroner ekstra pr husstand i snitt. Samlet vill vann- avløp og renovasjon koste 13760 kroner for en gjennomsnittsbolig neste år.

Ikke kirke

Kirkelig Fellesråd hadde bedt om 200.000 kroner til prosjektering av ny kirke. Rådmannen har ikke funnet penger til dette fram til 2018. Hvis politikerne er enige, er dermed ny kirke minst fem år unna.

Klokka 18.00 begynte rådmann Svein Skisland gjennomgangen av Vennesla kommunes budsjett for neste år og økonomiplan for de kommende fire årene. Det er ingen store overraskelser. Han foreslår å øke bevilgningene til helse- og eldreomsorg og effektiviserer eller kutter i andre sektorer.

Det er to hovedsatsinger i budsjettet: Barnehageplasser og pleie/omsorg. De neste fire årene vil barnehagebudsjettene gradvis øke med ti millioner kroner i året. Samtidig skal pleie/omsorg få 10 millioner kroner ekstra i året fram mot 2018. Andre sektorer må tåle effektivisering.

— Vi må skyve ressursene over mot eldrresektoren, hvor vi må foreberede eldrebølgen, sier Skisland.

En rekke etater skal kutte. Flere stillinger skal vekk, men ingen skal sies opp. Administrasjonen skal gradvis effektiviseres.

Her er noen av kuttene:

  • Skolene må kutte to millioner kroner. (0,8 mill neste år)

  • Plan og utbygging må redusere med en halv stilling

  • Renhold og vaktmestertjenesten må kutte 0,7 millioner kroner

  • Etatene må effektivisere 3,5 millioner kroner.

Skisland viser også til at Vennesla vokser og trenger barnehageplasser. Fortsetter innflyttingen som nå, vil Vennesla ha 17300 nnbyggere i 2030. Han snakker om en kommune med voksesmerter, og at det fremover blir meget viktig å holde stramme budsjetter.

Noen av investeringene:

  • To millioner til ny lekepark i sentrum

  • 1,7 millioner kroner til nytt uteområde ved Vennesla ungdomsskole (2016/2017)

  • 1,5 millioner kroner til strandsti lands Venneslafjorden (2015)

  • Ny kommunal barnehage i nedre Vennesla 2016. Den største investeringen neste år skjer under bakken. Det skal brukes 23,5 millioner kroner på vann. og avløp. Det meste skyldes Venneslas andel til det oppgraderte renseanlegget på Odderøya.

Samlet skal det brukes 137 millioner kroner på vann og avløp neste fire år. Det er mer enn svømmehallen er planlagt å koste.

Den nye svømmehallen ligger naturlig nok inne med store bevilgninger neste år, hele 80 millioner kroner. Men denne investeringen er vedtatt tidligere.

Rådmannen Svein Skisland begynte sitt budsjettforedrag med å minne om et lite jubileum.

— I år er tiende gang jeg legger fram budsjett for Vennesla, sa han.

Lege

Det har vært mye debatt om at helsetasjonen for barn ikke har hatt egen lege de siste årene. Tjenesten har blitt håndtert av turnusleger. Rådmannen legger opp til å ansette fast lege neste år.