LILLESAND: — Jeg merker både på meg selv og på venner at vi drikker mye mer vin enn før, både hvit og rød, sier Lars Erling Berntsen, som var innom Lillesand Vinmonopol da Fædrelandsvennen var der i går.Berntsen, som er kokk, sier at bekjente også kjøper større mengder hvitvin når de først handler.- Vennene mine handler ikke flasker lenger, de kjøper papp, sier han. Lillesand Vinmonopol har Norges største hvitvinssalg når det gjelder andel av omsetningen, over en firedel, i fjor. I tillegg har det totale salget til butikken steget med åtte prosent siden 2004. Fisk og vin

Marit Steene, sjef på Vinmonopolet i Skolegaten, tror det store hvitvinssalget skyldes at folk drikker det til fisk.- Folk fisker mye her, og så er det mange østlendinger som har hytte i Blindleia som kjøper hvitvin, det merkes på salget i juni og juli. Men også lillesandsfolk kjøper hvitvin. Folk er veldig opptatt av vin og mat, sier Steene. Hvitvin trendy

Vinmonopolets rådgiver Jens Nordahl tror også interessen for vin og mat er en grunn til at hvitvinssalget øker.- Bedre kjøpekraft, nye butikker, større interesse for mat og vin og mindre smuglersprit er hovedårsakene til økningen, sier han til VG.Butikksjef Marit Steene synes økningen i hvitvinssalget er positivt.- Når først salget skal øke, er det positivt at det er på vin. Brennevinssalget har liten økning, og det er en fordel fordi det ofte blir mer fyll av sprit.Det er imidlertid ikke bare Lillesand som selger mye hvitvin i sør. Alle de ti vinmonopolene som selger størst andel hvitvin av polene i Norge ligger langs sørlandskysten. Marit Steene forteller at det er den tyske vinen Moselland Ars Vitis som er mest populær.- Det går mye fra Tyskland. Om sommeren velger folk ofte dyrere og kanskje franske viner, som for eksempel chablis, sier hun.