AUDNEDAL: — Kanskje ikke så veldig tradisjonelt, men jeg vil vise kundene hvor verdifulle de er for butikkens eksistens, sier Valand.

Fredag kveld ble nesten 300 stoler på bedehuset fylt med forventningsfulle kunder til butikken Simon Valand Eftf. på Konsmo i Audnedal. De var invitert til å feire butikkens 25-årsjubileum.

Og det var ingen amatørfest, nei. Her var langbordene finpyntet til sist detalj, og tre bord med lekker koldtmat sto dekket opp. Det var sørget for underholdning av ypperste slag og gaver til jubilanten. Og kveldens største overraskelse: Alle gjestene/kundene fikk med seg en pose med dagligvarer av ymse slag da de gikk. Det var særdeles populært.

Butikk siden 1928

Det var Kjells bestefar, Knut Valand, som startet med butikk på Konsmo. Det skjedde i 1928. Siden kom sønnen Simon og overtok, og han holdt på helt til 1967, da Kjell ble daglig leder.

Eier av butikken ble han i 1975, da han kjøpte ut sin søster fra virksomheten. Tre år senere kjøpte han Samvirkelaget på andre siden av veien, og to år etter slo han sammen de to butikkene og bygde et helt nytt bygg på Konsmo på 500 kvadrat.

— Vi var nok den største dagligvarebutikken her og i nabokommunene på den tida, forteller Valand.

Siden har det vært mange utvidelser, slik at butikken i dag er på 1000 kvadrat og med 23 ansatte. Butikken har i tillegg til dagligvarer også jernvarer, bensinstasjon, blomster og mye mer. I tillegg er driver de stort innen catering og pizzabaking.

Omsetningen har økt fra noen får hundre tusen kroner til 30 millioner kroner i året.

— Det er naturligvis kundene som er flinke til å handle her som er grunnen til det. Så da måtte de jo være med på jubileet, smiler Valand.

Fornøyde kunder

Han har ingen oversikt over hva festen kostet ham, kanskje i nærheten av 100.000 kroner.

— Men for meg er det langt viktigere med fornøyde kunder som kommer igjen enn flere kroner i banken, sier den sympatiske butikkeieren.

Og i tillegg til lekker mat på festen, fikk vi se underholdning av de ansatte og revyinnslag med Jens Justvik og Asbjørn Arntzen. Gratis lotteri var det også, der 60-70 blomster var premien.

Skulle vi tolke stemningen blant Valands kunder, er det bare å sette i gang med planleggingen av 50-årsjubileet. For denne butikkens fremtid er garantert sikret etter denne kvelden!

jarle.martinsen@fvn.no