KRISTIANSAND:

— Her har Rikshospitalet blandet seg inn i jusen - uten å ha tilstrekkelig kompetanse. Da blir det rot, og det er det som i realiteten har skjedd, mener han.

Ala'i mener sykehuset har misforstått systemet med oppholdstillatelse.

— Alle som har oppholdstillatelse i Norge og mottar trygd har krav på det som blir ansett som det medisinsk beste for pasienten. Saken har vært en umenneskelig påkjenning for min klient, sier han.

Rikshospitalet kommenterer saken slik:

— Det nye i saken er ikke avgjørelsen hos helsetilsynet i Vest-Agder, men signaler fra UDI om tolkning av permanent opphold, og det må vi ta til oss, sier juridisk rådgiver, Sissel Markhus.

Rikshospitalet har tolket regelverket dithen at en ettårig oppholdstillatelse kun er å anse som midlertidig. Sykehuset har vært av den oppfatning at det medisinsk sett ikke er riktig å tilby transplantasjon som krever livslang kvalifisert oppfølging og relativt kostbar medikasjon som pasienter ikke har tilgang på i hjemlandet. Dersom pasienter ikke får permanent oppholdstillatelse før behandlingen er sluttført, blir dette et økende problem både etisk, helseøkonomisk og prioriteringsmessig, mener Rikshospitalet.

Kommunikasjonsavdelingen i UDI viser til at Tajik fikk oppholdstillatelse i Norge i januar 2004, og at han senere har fått fornyet opphold til 10. desember 2006. Utlendingsdirektoratet går ut fra at han er kommet for å bli og ønsker at han får medisinsk hjelp. Etter tre år kan han få permanent oppholdstillatelse, men det blir betraktet mer som en formalitet.