LYNGDAL/HÆGEBOSTAD : Ulykken skjedde ved Foss, mellom Lyngdal og Kvås, torsdag ettermiddag. Den 20 år gamle bilføreren, som var alene i bilen, ble brakt til Sørlandet sykehus i Kristiansand med nakkesmerter og kuttskader.

Ifølge akuttmottaket ved sykehuset er tilstanden hans torsdag kveld stabil.

— Han har hatt en eller flere forbikjøringer før han fikk snurr på bilen og kjørte av veien. På vei ned i grøfta kolliderte han med en strømstolpe, opplyser operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Dårlige dekk

Bilen ble liggende på taket om lag ti meter fra veien.

— Den er nå brakt til Lyngdal, hvor det blir foretatt tekniske undersøkelser. Bilen hadde dårlige dekk, sier Steinsland.

Utforkjøringen på riksvei 43 skjedde bare fem døgn etter at 20-åringens 18 år gamle bestekamerat kjørte utfor ved Tingvatn, lenger nord på riksveien . Mannen ble sittende fastklemt under ulykken natt til søndag, og det begynte å brenne i bilen.

Også 18-åringens bil traff en strømstolpe. Han ble sendt med luftambulanse til sykehuset i Kristiansand. Torsdag ble han imidlertid utskrevet, kort tid før hans 20 år gamle kamerat ankom akuttmottaket.

— Jeg husker lite fra ulykken. Men jeg holdt høy fart, sier 18-åringen til fvn.no.

Han har vondt i ribbeina og i kjeven, men kom ellers fra ulykken i god behold.

- Ukultur i indre bygder

Både 20-åringen og 18-åringen er bosatt i Hægebostad. Etter det fvn.no kjenner til, er de vokst opp bare et par hundre meter fra hverandre.

KRAFTIG SMELL: Slik så 18-åringens bil ut etter ulykken natt til søndag. (Foto: Tipser) Politiet er overrasket over at kompisgjengen tydeligvis ikke har tatt lærdom av ulykken natt til søndag.

— Strekningen er i seg selv ikke problematisk. Den er riktignok svingete, men dette har med trafikkulturen til ungdommen å gjøre. Læringseffekten er tydeligvis liten, sier Steinsland.

Også ulykke i fjor

I fjor ble en klassekamerat av 20-åringen alvorlig skadet etter at han kjørte inn i en sving i høy fart på riksvei 43 ved Eiken. Mannen er også en god venn av 18-åringen.

— Selv om det er de nærmeste kameratene som er involvert, lærer dessverre ikke ungdommen, sier Steinsland, som mener ukulturen er utbredt i de indre bygder på Agder.

— Dette er strekninger hvor tilstedeværelsen til politiet er begrenset. Vi får daglig inn meldinger om høy fart fra indre strøk. Veiene er svingete, og på de rette strekningene innimellom tråkker folk på. Dermed får de for høy fart inn i svingene. Unge bilførere kjenner ikke sine begrensninger, sier han.

- Ikke fartskultur

18-åringen fra Hægebostad kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til operasjonslederen.

— Jeg synes ikke det er noen fartskultur her. Det er ikke verre her enn andre steder, sier han.

Politiet vet foreløpig ikke om 20-åringen holdt høy fart før utforkjøringen torsdag ettermiddag.

— Spor i veibanen er målt opp. Vi har fått navn på et vitne, men har foreløpig ikke pratet med vedkommende. Utforkjøringen skjedde i en kurve, sier operasjonslederen.

(Foto: KystAtlas/fvn-montasje)