FARSUND: Det har lenge vært en konflikt mellom brettseilere og fuglevenner på Lista. Ornitologene mener nemlig at surfing og brettseiling er skadelig for fuglelivet i området og vil stoppe all seiling.

— Sjøfuglene er veldig stedtro. Når fuglene har funnet et sted de liker seg, vil de være der. Brettseilerne gjør at fuglene blir skremt og trekker bort, kanskje ut på åpent hav. Dette er svært uheldig for fuglene som er avhengig av ro og fred i den vanskelige perioden som vinteren er, sier leder for Norsk Ornitologisk Forenings lokallag på Lista, Kåre Olsen til fvn.no.

Olsen forteller at Nordhasselvika er spesielt attraktivt for sjøfugler og mener vindsurferne har ypperlige alternativer andre steder på Lista. NOF mener aktiviteten er i strid med verneformålet for Nordhasselvika fuglefredningsområde.

Avviste klage

Norsk Ornitologisk Forening har derfor klagd bølgeleken inn for Fylkesmannen, uten å bli hørt. Fylkesmannens miljøvernavdeling har gitt brettseilerne dispensasjon til å leke på bølgene i alt ti ganger mellom 15. oktober og 1. mars. I klagen datert 16. oktober heter det at brettseilingen har en dokumentert forstyrrende effekt på fuglelivet.

— Brettseiling har en dokumentert forstyrrende effekt på fuglelivet. Vi mener like fullt at belastningen på fuglelivet som følge av prøveordningen vil foregå i et så begrenset tidsrom og være av så begrenset omfang at prøveordningen kan aksepteres, heter det i klageavgjørelsen fra Fylkesmannens miljøvernavdeling, ifølge Farsunds Avis.

Klagen er nå behandlet og oversendt Direktoratet for naturforvaltning for endelig avgjørelse.

— Vi kommer til å respektere det endelige vedtaket som blir fattet av direktoratet for naturforvaltnings, sier Olsen, som ikke ser noen mulighet for å få endret et slikt vedtak.

— Vi har gjort et forsøk gjennom å klage på Fylkesmannens vedtak. Noe mer enn det kan vi ikke gjøre, avslutter Olsen i Norsk Ornitologisk Forening.