FOTBALLKristiansandStart ligger under 1-2 på Ullevaal mot Lyn i det som ikke skulle være årets siste kamp. Sørlendingene må ha poeng for å overleve i eliteserien, og mange har fortsatt et håp om at Start skal reise seg etter en begredelig førsteomgang. At de skal kapre det poenget de trenger for å overleve. Men en mann har allerede gitt opp. Klubbens sport— og mediadirektør bestemmer seg for å gå en lang tur i stedet for å se andre omgang.- Jeg så det allerede fra avspark. Jeg var bare utrolig trist. Det er jobbmessig den tyngste kvelden jeg har hatt. Jeg måtte gå meg en lang tur i andre omgang bare for å samle meg og være klar for det som kom, sier Svein Mathisen. Spørsmålene fra undrende journalister var mange. Mathisen sto med rak rygg og tok det som kom. Slik har ikke inntrykket alltid vært denne sesongen. Det startet med gressproblematikk, fortsatte med Peter Ijeh-saken, Kofi Annan-styr og Marius Johnsen-salg. Deretter stormen som endte med Stig Inge Bjørnebyes avgang på sensommeren. VIL LEGGE OM STILEN.

— Jeg var meg selv hele veien, og det jeg ser i ettertid er at jeg må legge om på måten jeg svarer på når jeg blir spurt. Hele livet mitt har jeg snakket såkalt garderobespråk. Hvis det er noe jeg angrer på er det at jeg ikke var mer saklig. - Noen kan kalle det flåsete?- Jeg ser at Fædrelandsvennen kaller det flåsete, men det er slett ikke meningen å være det. Jeg er en person som det er mye humor rundt. Jeg prøvde å bruke humor bevisst, men det må jeg slutte med. Jeg tror jeg må legge om til å si at ballen er rund og at cup er cup, men det er ikke sikkert jeg klarer det, sier Mathisen med et smil. Måten Marius Johnsen forlot Start på skulle han gjerne vært foruten.- Jeg skulle gjerne unngått at en Start-gutt som Marius gikk herfra med en bitterhet mot meg på noen punkter. Det syntes jeg var trist.- Er det noe du kunne gjort annerledes?- Det er alltid sånn at når du snakker mye gjennom media får ofte ordene en annen valør enn det en kunne tenkt seg. - Skulle du ønske at du hadde tatt det direkte med Marius?- Nei. Jeg følte jeg var direkte nok, sier Mathisen før han kommer med sitt korte syn på salget.- Styret var interessert i å selge spillere, og var fornøyd med den prisen vi fikk. Da måtte jeg forholde meg til det og innse at sånn var verden, sier Matta. TØFF PERIODE.

Start-legenden kom fra jobb i TV 2 og hadde en forestilling om hvordan jobben «på den andre siden» ville bli. Det ble slett ikke slik han hadde tenkt seg. Han har stort sett jobbet mellom 10- og 12-timersdager. Da han startet i april var skuldervesken kontoret, og omvisninger på Starts nye storstue tok mye av arbeidstiden. Etter hvert tiltok også pressens henvendelser.- Jeg var kjempemotivert, og trodde egentlig ikke at jobben var så omfattende som det den var. Jeg har slitt på meg selv. Jeg har merket det noen ganger at jeg har vært gjennomsliten av jobben. Det har vært tøft og det ble mer enn jeg hadde trodd. Presseuhyret, hvis jeg skal kalle det det, vokser fram. Det var et kok som sugde energi. Men det går bare en liten stund så er jeg oppe igjen, sier Mathisen, som opplevde sin tøffeste periode i sommer.- Da sesongen begynte så alt bra ut. Vi spilte seks kamper før vi tapte. I ettertid seg jeg at jeg skulle konsentrert meg mer om sport. Men jeg måtte føle meg fram. Ingen her har hatt en slik jobb før. Da vi begynte å tape gikk det opp for meg at her var ikke ting som de skulle være. Så måtte vi reagere etter det. ADMINISTRASJON I BAKLEKSA.

Det endte med at Bjørnebye måtte gå i september. Inn kom Benny Lennartsson, før han etter tapet mot Lyn forsvant like fort som han kom. Da Arne Sandstø ble ansatt 4. november ble han Starts tredje hovedtrener i Mattas korte tid som leder i Start.- Det hadde jeg aldri trodd. Jeg trodde Stig skulle være trener i mange år fremover. Jeg hadde, og har fortsatt, et godt forhold til ham, sier 55-åringen.Han håper på bedre dager i fremtiden, og fra neste år får han bedre ryggdekning.- Nå kommer Skisland, og så har vi nyansatte Rune Jakobsen som skal jobbe sammen med meg. Jeg tror det kan bli mer rasjonelt nå, sier Mathisen.- Har administrasjonen kommet litt i bakleksa i Start?- Ja, den har det. Vi har ligget litt i etterkant hele veien. Derfor har jeg også ferien til gode. Jeg skal på ferie med familien i desember og skal reise bort og slappe av i 10-12 dager. Det gleder jeg meg til, sier sport- og mediedirektøren.Tekst: Pål W. Jørgensen paal.joergensen@fvn.no - 38 11 33 13