KRISTIANSAND: — Det er et problem fordi en del elever mister undervisning de burde ha fått. Mange foreldre lar egne ønsker gå foran det å tenke på konsekvenser for elevene, sier rektor ved Oddemarka skole, Roald Pedersen.

Hver eneste uke får han inn søknader fra foreldre som ønsker å dra til Syden midt i skoleåret.

— Dette problemet er tiltakende, sier Pedersen og flere andre rektorer.

Nasjonale prøver

Forrige uke plasserte resultatene fra de nasjonale prøvene agderelevene på bunn i Norge. Rektor Pedersen ved Oddemarka er ikke i tvil om at fravær fra undervisning må ta sin del av skylden for det.

— Det kan være én av årsakene. Når elevene er borte, mister de verdifull undervisning. Konsekvensene blir deretter, sier Pedersen.

Han oppfordrer foreldrene til ikke å ta barna mer ut av skolen enn de må. Og hver gang han innvilger en søknad om uttak, understreker han at foreldrene er ansvarlige for tapt undervisning.

— Jeg tror dette er et utslag av velstandsnorge. Flere og flere reiser langt bort på ferie og velger å ta ferie på andre tidspunkter enn i skolens ferie. Jeg synes foreldre bør tenke seg om før de tar barna ut av skolen, sier Pedersen.

På Slettheia skole opplever rektor Inger Berit Mjølund at elever ikke engang kommer tilbake etter ferien.

— Noen ganger hender det at de ikke kommer tilbake til avtalt tidspunkt. Det synes vi er veldig beklagelig, sier Mjølund, som ikke vil gå inn på bakgrunnen for disse tilfellene.

Hun har erfaring med at elever er borte opptil flere måneder. Det har også rektor ved Grim skole, Hans-Olav Rike.

— Jeg synes ikke det er bra. Skoleplikt er tross alt innført for å ha regelmessig skolegang. Tre måneder er en stor del av skoleåret, og når de kommer tilbake er de ikke oppdatert på det resten av klassen gjør, sier han.

30 elever borte

Ved Haumyrheia skole har 30 av 300 elever bare til nå i år blitt fritatt fra undervisningen. Rektor Torunn Sandvand begynte å føre statistikk over dette ved begynnelsen av skoleåret.

— Hva tenker du om at så mange foreldre tar barna ut fra skolen?

— Vi skulle ønske det ikke skjedde, men hvis foreldre synes ferie er viktigere enn skole, må vi forholde oss til det. Skole er kanskje ikke så høyt prioritert som andre ting, sier hun.

Samtlige rektorer sier at det varierer veldig hvor flinke foreldrene er til å følge elevene opp.

Skoledirektør Marie Føreland bekrefter at det er en økende tendens at elever blir tatt ut.

— Vi merker at når befolkningen får bedre økonomi, reiser de mer, sier Føreland, som ikke tror fraværet har noe skyld i at elevene gjør det dårlig på nasjonale prøver.

Jul og sommer i Brasil

I går dro familien på to ukers ferie til Natal i Brasil, selv om skolesemesteret ikke er slutt.

— Vi skal på ferie og skal blant annet besøke et senter for barn i favelaen, sier mamma Unni Segberg.

Hun har vurdert nøye når hun skal ta barna ut fra skolen for å dra på ferie.

— Vi velger å dra når alle tentamenene er ferdig, og tar dem ikke ut fra skolen før det er forsvarlig, sier Unni, som skulle ønske skolen hadde en mer fleksibel ferieløsning. Familien har akkurat kjøpt seg leilighet i Brasil, og mener det blir for kort å bare være der en uke når de først drar så langt.

— Jeg er av den oppfatning at de lærer mye av å reise. De lærer kultur og litt språk og får være i aktivitet. De har godt av å se noe annet enn Norge, mener Unni Segberg.

Hun jobber til daglig på universitetet, der de oppfordrer studentene til å ta et semester i utlandet for å lære.