Foto: Privat

OSLO/KRISTIANSAND: — Dersom man som utlending har giftet seg i Norge og søker familiegjenforening, er det ikke turistvisum man skal søke, for det er jo ikke turisme som er formålet med besøket, sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Frode Andersen.

Han forstår derfor hvorfor utenriksstasjonen i Ukraina har gitt Lyudmyla Bobrovytska (41) avslag.

Fvn.no skriver i dag om Lyudmyla som er kastet ut av Norge , og ikke får besøke mannen sin Dagfinn (48) på Søm.

Konsekvenser UD kan ikke kommentere Bobrovytskas sak i detalj på grunn av taushetsplikt, men sier på generelt grunnlag at dersom man har misligholdt visumforpliktelser, vil dette få konsekvenser ved senere søknader.

Og dermed mulig avslag.

Slik tilfellet nå er med Bobrovytska. Hun har imidlertid i følge kristiansandspolitiet handlet i god tro, med det som resultat at hun oversatt utreisedatoen den 15. oktober i fjor.

Formelt har ambassaden i Kiev ikke noe valg, og må derfor avslå søknaden på det grunnlaget at betingelsene for å få visumet er misbrukt. Ambassaden i Kiev sitter ikke automatisk på saksmapper hos UDI, og må forholde seg til et regelverk.

— Vi tilbakeviser bestemt at ambassaden har trenert saksgangen. I avslaget Bobrovytska fikk på "entry visa", ble det også informert om at det kan søkes familiegjenforening. Dette er den riktige fremgangsmåten, sier Andersen.

Et avslag på visum kan ankes til Utlendingsdirektoratet.

— UDI kan i visse tilfeller overprøve ambassadens visumnekt, opplyser Andersen.

Menneskelige hensyn Andersen og Bobrovytska har slitt mot byråkratiet lenge nå, og de lurer på om ekteskapet holder. De søkte turistvisum for å skaffe seg et pusterom i Norge et par ukers tid og dyrke kjærligheten.

Fvn.no lurer derfor på hvorfor ikke et turistvisum nå kunne innvilges av rent menneskelige hensyn:

— Vil det ikke være naturlig for et ektepar å ønske seg et par helger sammen? De er jo tross alt gift?

— Jeg kan dessverre ikke kommentere saken ytterligere, sier Andersen.