KRISTIANSAND: Det hemmelige kjærlighetsforholdet mellom en kvinnelig psykiatrisk pasient og en lege ved Sørlandet sykehus ble tatt opp som tema i gruppen som den kvinnelige pasienten jevnlig gikk til terapi i. Dette skal ha skjedd en gang på vårparten i år.

Nå er sykehuset og terapeutene satt under granskning av Helsetilsynet.

Inntil forholdet ble tema i den omtalte gruppeterapi-timen, var det nemlig bare kvinnen selv, psykiateren hun jevnlig hadde sextreff med og kvinnens terapeut som kjente til forholdet til legen.

Lagt lokk på Med ett var det pikante forholdet plutselig på bordet og oppe til samtale blant en håndfull psykiatriske pasienter og deres terapeuter.

Kvinnen skal ha reagert kraftig på at behandlerne ved avdelingen ikke varslet henne på noen måte på forhånd, eller innhentet hennes samtykke.

Det seksuelle forholdet mellom lege og pasient ble, etter det fvn.no erfarer, først forsøkt lagt lokk på for å beskytte de involverte. Bekymringsmeldinger nådde imidlertid til slutt sykehusets ledelse, som iverksatte gransking av forholdet.

I juli i år skrev fvn.no at ledelsen ved sykehuset ba Helsetilsynet granske forholdet for å finne ut om selve kjærlighetsforholdet var brudd på helsepersonelloven. Tidligere i dag fortalte fvn.no at Helsetilsynet ikke har funnet noe kritikkverdig ved relasjonen.

Brudd på taushetsplikten? Den kvinnelige pasientens advokat har uttrykt bekymring for at hele saken har havnet i offentlighetens søkelys, og pasienten mener sykehusets personale har brutt taushetsplikten.

— Helsetilsynet i Vest-Agder ønsker nå å foreta en tilsynsmessig vurdering av denne situasjonen, forteller fylkeslege Kristian Hagestad til fvn.no.

Fylkeslegen har derfor bedt Sørlandet sykehus HF om tilbakemelding. Etter det fvn.no erfarer, vil sykehuset avgi rapport senere i oktober. Inntil rapporten foreligger, kommenterer ikke sykehuset granskningen.

Fylkeslegen ber også sykehuset gi informasjon om hvordan pasientopplyninger og sensitiv informasjon håndteres i behandlingsopplegg hvor andre pasienter er involvert, både med tanke på ivaretakelse av taushetsplikten, og i forhold til ”samhandling med pasienten om hvilke problemstillinger som kan tas opp i gruppesammenheng."