KRISTIANSAND: I tidsrommet 1.februar 2002 til 1.mars 2007 svindlet den 41 år gamle mannen og hans 37 år gamle kone til seg 580.925 kroner fra Kristiansand trygdekontor. Dett gjorde de ved å opplyse at de var separert, selv om dette ikke var tilfelle. Ved å oppgi at de var separert gjorde de urettmessig krav på overgangsstønad, utvidet barnetrygd og bidragsforskudd, som enslig mor og enslig far. Begge de to siktede avga en uforbeholden tilståelse i retten.

— Retten bemerker at strafferettslig sett må bedrageriet anses som grovt på grunn av beløpets størrelse, står det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Seks måneders fengsel

Den 37 år gamle kvinnen fikk urettmessig utbetalt 489.203 kroner, mens mannen urettmessig mottok 91.722 kroner.

Retten påpeker at selv om de to ikke har fått utbetalt like mye penger, må rollene deres i trygdsvindelen regnes som likeverdige. Både når det gjelder planleggingen og gjennomføringen av svindelen.

Begge ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel. I tillegg er de dømt til å tilbakebetale 580.925 kroner til NAV Vest-Agder.

Oppga fiktive adresser

— I straffeutmålingen i skjerpende retning kommer at dette trygdebedrageriet pågikk over cirka fem år, og hvor de siktede gjentatte ganger ga trygdemyndigheten uriktige opplysninger om sin sivile status, står det i dommen.

I tillegg har ektaparet oppgitt fiktive adresser, og på den måten involvert sine barn i bedrageriet.

Allmenpreventive hensyn

I samme straffeskjerpende retning trekker de allmenpreventive hensyn.

— Forholdet mellom innbyggerne og trygdemyndighetene, som forvalter velferdsordninger, er helt ut basert på tillit. Brudd på dette tillitsforholdet utifra økonomiske motiver skal straffes strengt, heter det i dommen.

Det siktede ekteparets uforbeholdne tilståelse trekker i formildene retning.

Bakgrunnen for trygdesvindelen skal være at familien befant seg i en vanskelig økonomisk situasjon, fordi den 41 år gamle mannen led av spilleavhengighet. Dette valgte retten å legge liten vekt på fordi det i en slik situasjon er mulig å få hjelp fra sosial- eller helsemyndighetene.