KRISTIANSAND: — Det er noe vi har savnet lenge, men det alene vil ikke løse problemene. Både politiet, media og regjeringen må jobbe hardt, sier Akberom fra Kvinnesenteret som gir informasjon og veiledning om kvinnelig omskjæring.

Hun forteller at senteret ofte får henvendelser fra unge jenter som frykter omskjæring, eller som allerede er blitt omskåret.

— Det er et kjempeproblem. Man må huske at dette er en kultur som har pågått i flere tusen år. I enkelte hjemland står denne kulturen sterkt, sier hun.

Akberom påpeker at det ikke nytter å starte en skremselspropaganda rundt omskjæring. Hun tror det er mange som ønsker å varsle, men at de lar være på grunn av frykt for familien.

— Jeg tror det kan virke mot sin hensikt å true med at omskjæring er straffbart. Man må heller være flinke til å informere. For eksempel de som finner hjemmel for omskjæring i religionen. Det er en feil tolkning, sier hun.

Kvinnesenteret har den siste tiden holdt flere kurs for både ungdommer og voksne, hvor det informeres om omskjæring.

— På Samsen har vi hatt fire kurs, og oppslutningen har vært stor. Ungdommer helt ned i 15-årsalderen har vist interesse for kursene, sier Akberom.

— Kan dette problemet bekjempes?

— Ja det tror jeg, men det kan ta lang tid. Det må en holdningsendring til. Jeg kan bare si at alle som kontakter oss skal få den hjelpen de trenger, sier hun.