ARENDAL — Det har vært et langt mareritt. Det er i grunnen nydelig å komme så langt. Dette har hengt over meg døgnet rundt. Nå har en stor ryggsekk falt av, sier Tor-Egil Baardsen. Direktøren for det kjente båtmerket Scand Boats, Tor-Egil Baardsen, er dømt til 1 år og ni måneders fengsel. Seks måneder gjøres betinget. I tillegg mister han retten til å være direktør eller ha en ledende stilling i fem år. Må komme videre.

— Jeg skal ned å ta imot dommen i dag klokken 13, sa Baardsen da vi pratet med ham i går. Jeg kommer til å godta den, for jeg må komme videre, forteller Baardsen, som er bekymret for hvordan det går med driften av båtfabrikken når han er i fengsel. I retten la Baardsen alle kort på bordet og innrømmet forholdene. Baardsen er dømt for å ha drevet en omfattende skatte- og avgiftsunndragelse ved salg av minst 60 nye båter. - Produksjonslister og bokført faktura fra Scand Boat AS til forhandler viser gjennomgående salg av halvfabrikata, som i realiteten var ferdige båter. Unndragelsen, som gjelder et betydelig beløp, er gjennomført planmessig og systematisk i perioden 1999 - 2004. Det er unndratt betydelige beløp, nemlig omsetning med 8.000.000 kroner og derved skatter med 1.809.614 kroner og merverdiavgift med 1.537.091 kroner, skriver retten. Ville redde bedriften.

I denne perioden solgte Scand Boats båter for 550 millioner kroner, ifølge Baardsen. - Jeg kom opp i denne situasjonen, fordi jeg skulle ta vare på bedriften, alternativet var å levere inn firmaet til konkurs. Sett i ettertid var det en feil beslutning, men der og da var det for fristende. Jeg hadde ikke lyst til å ta den tunge veien til skifteretten. Det tror jeg de fleste skjønner, selv om det ikke rettferdiggjør mine handlinger, sier Baardsen, som eier bedriften sammen med datteren. I formidlende retning legger retten vekt på at Baardsens motiv for unndragelsene for å redde en bedrift med 50 ansatte som sto på kanten av stupet. I tillegg til Baardsens uforbeholdne tilståelse, og at midlene kom bedriften til gode, ikke ham selv. - Dessuten har siktede utvist vilje til å gjøre opp for seg. Han har innbetalt 2.500.000 kroner til dekning av forestående avgifts- og skattekrav med tillegg av renter og tilleggsavgift, fremholder retten. Ikke bitter.

Baardsen sier han har vanskelig med å forstå at han nå må i fengsel. - Jeg er ikke bitter. Jeg tok en feil beslutning, og den må jeg bare stå for. Jeg reddet 50 familiers arbeidsplasser. Men jeg føler det litt urettferdig, forteller Baardsen. Tekst: Gert Ove Mollestadgert.ove.mollestad@fvn.no -