Oslo: Boligprisene gikk ned 1,2 prosent fra september til oktober i år, viser Eiendomsmeglerbransjens (NEF) boligprisstatistikk. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisen med 0,6 prosent.

Statistikken viser at boligprisene både i Kristiansand og Agder-fylkene falt med så mye som én prosent forrige måned.

Dette betyr at både den faktiske prisutviklingen og den underliggende pristrenden er negativ. Det er fjerde måneden på rad at boligprisene synker. Fram til juli i år steg prisene med 12 prosent, men etter det har det vært en tilbakegang i markedet og prisene har reelt gått tilbake. Prisene er likevel 5,4 prosent høyere enn i oktober i 2006. Bruker bedre tid

Over 17.000 boliger har ligget annonsert ut for salg på nettsiden Finn.no, hvor halvparten av alle boligslag i Norge, blir lagt ut. På det meste har over 18.000 boliger ligget ute samtidig.

Samtidig har tiden det tar for å få solgt en bolig økt fra 19 til 24 dager.

Leder av Sørlandets eiendomsmeglerforening, Tone Solheim Grøsle sier til fvn.no at kjøperne krever mer enn tidligere.

— Markedet er blitt mer kresent og selektivt, sier Solheim Grøsle.

Samtidig påpeker megleren at eiendommene som er lagt ut for salg blir solgt. Det tar bare litt lengre tid.

— Vi brenner ikke inne med noe, sier hun.

Tar seg bedre tid

— Selv om ikke det er mye, har prisene gått noe tilbake og omsetningstiden gått opp. Kjøpere kan nå bruke bedre tid før de må bestemme seg og det er bra for det har vært en unormal hastighet i omsetningen av boliger, sier direktør Finn Tveter til NTB.

For de forskjellige boligtypene utviklet prisene seg ulikt fra september 2007 til oktober 2007. Blant eneboliger og delte boliger stiger prisene fremdeles. Fra september til oktober sank prisene på enebolig med 1 prosent, prisen på delte boliger sank med 1,6 prosent og prisen på leiligheter sank med 1,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er prisene på leiligheter som drar prisstatistikken ned. Det er også desidert flest leiligheter som blir omsatt.

Vekst i Stavanger

Oversikten viser at det er spesielt i Sandnes og Stavanger-området at boligprisene fremdeles beveger seg oppover. I løpet av de siste tre månedene har prisene steget med opp mot 3 prosent i enkelte områder. I Bergens-området, på Lillehammer og i Larvik har derimot prisene falt.

– Vi ser at de store finansielle investorene er i ferd med å forsvinne fra boligmarkedet. De ser nok ikke lenger de store gevinstene på å bygge boliger, sier eiendomsmegler og talsmann i NEF, Øivind Tandberg, til NTB.

100 kvadratmeter

Den norske gjennomsnittsboligen i september var på akkurat 100 kvadratmeter og kostet 2.484.000 kroner. Tiden for å gjøre store kupp som boligkjøper mener eiendomsmeglerne er over. Ettersom sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke satte opp renten onsdag tror mange at rentenivået nå skal stabilisere seg rundt 6 prosent.

– Vi har hatt en unormalt lav rente på boliger. Nå er den i ferd med å stabilisere seg. Det vil nok folk ganske fort venne seg til og da vil prisene gå litt oppover igjen, tror Finn Tveter.

Han har likevel liten tro på at det vil bli like lønnsomt å spekulere i leilighetsinvesteringer for å gjøre en kjapp gevinst.