KRISTIANSAND: Tangen videregående skole har gått til anskaffelse av fem busser uten å ha benyttet seg av den obligatoriske anbudsrunden. I et brev til utdanningssjef i Vest-Agder fylkeskommune, datert 31. januar i år, gjør skolen rede for hva som er blitt gjort i anskaffelsen av de fem bussene.

I brevet konkluderes det:

— Vi erkjenner å ha handlet i strid med innkjøpsregelverket, og det beklager vi sterkt. Vi skulle tatt kontakt med innkjøpsavdelingen, og benyttet oss av deres fagkompetanse. Skolen har hatt stor fokus på å handle raskt og trygge våre elever ved daglig transport til og fra byggeplass og det har dessverre ført til at vi ikke har fulgt de formelle prosessene i denne saken. Vi vil foreta en skolering og bevisstgjøring av innkjøpsregelverket i skolens ledergruppe for å sikre at vi framover handler i henhold til gjeldende regelverk.

Kleppe reagerer sterkt

Leder av kontrollutvalget i Vest-Agder fylkekommune, Vidar Kleppe, er ikke imponert over unnskyldningen:

— Jeg reagerer sterkt på dette. Dette er en meget alvorlig sak. Det er også merkelig at jeg får beskjed av dette fra Fædrelandsvennen og ikke har hørt om dette før nå. Jeg skal kontakte fylkesrevisor Terje Osnes i morgen tidlig. Her trengs det å få alle fakta på bordet, understreket Kleppe da han snakket med Fædrelandsvennen søndag kveld.

I brevet fra Tangen, som er signert av rektor Eva Berg og avdelingsleder drift og miljø, Espen Peersen, går det fram at skolen har funnet kampanjepriser og i tillegg sondert brukt- og nybilmarkedet.

Det går ikke fram av brevet hvor mye penger som er brukt på de fem bussene.

Varsler oppvask

— Her er det uansett snakk om store pengesummer som er brukt uten å følge regelverket. Skolen kan ikke selv vite om den prisen de har fått er det beste tilbudet - slike innkjøp skal ut på anbud først, og det er meget alvorlig at innkjøpssjefen i fylkeskommunen ikke er kontaktet. Jeg kommer til å be om at skolen stiller med en representant når vi skal ha møte i kontrollutvalget 4. april, sier Kleppe.

— Kan det være aktuelt å bøtelegge skolen for dette?

— Det er for tidlig å si noe om nå.

Utdanningssjefen vil forfølge saken

I en e-post til Fædrelandsvennen svarer utdanningssjef Arly Hauge følgende på spørsmålet om hva han tenker om brevet fra Tangen vgs:

"Vårt fokus er at alle skolene skal være godt orientert om regelverket for offentlige anskaffelser, ha tilgang på fagkompetanse på feltet og etterleve regelverket. Vi kommer til å forfølge saken ved å ha en grundig gjennomgang av regelverket med rektorene, samt påse at regelverket blir fulgt opp."