– I 2017 sa jeg unnskyld til dem som har opplevd ugreie ting fra meg. Det kom fra hjertet, og jeg står ved det den dag i dag, sa Giske på det som etterhvert utviklet seg til å bli et dramatisk fylkesårsmøte.

Da Giske begynte talen sin, valgte mange AUF-ere i salen å forlate møtet.

Giske la ikke skjul på at han hadde begått feil i fortiden, men påpekte at han hadde ønsket se fremover hvis han hadde blitt ny fylkesleder.

– Jeg ville være med på å forme et distriktsvennlig og folkelig parti som henter hjem våre velgere fra Sp, sa han og la til at han også ønsker et Ap som stiller opp for de svakeste, og som forener en god klima- og miljøpolitikk med en god industripolitikk som skaper arbeidsplasser.

Hadde gledet seg

– Jeg gledet meg til å sette planene vi hadde lagt, ut i livet. Men jeg lever godt med at det ikke blir slik. Ingen har krav på en ny sjanse. Nå håper jeg dere vil bygge det nye Trøndelag Arbeiderparti som vi i organisasjonsutvalget foreslår, sa han.

Giske har ledet dette utvalget.

Han sa han hadde ønsket å bygge en sterk organisasjon hvor alle kan være med på å bestemme og «hvor det er plass til dem som trår feil, sier unnskyld og endrer seg».

– Jeg vil klare meg bra

Han fortalte at han hver dag i 37 år har tenkt på oppgavene sine i AUF eller Arbeiderpartiet.

– Jeg vet nesten ikke hvem jeg er uten det, sa den tidligere Ap-nestlederen.

Til dem som lurer på hvordan han har det, sa han følgende:

– Jeg vet at jeg vil klare meg bra. Jeg har giftet meg med den fineste kjæresten i verden. Jeg har to nydelige døtre, som gjør at det er solskinn hver dag uansett hvor grått det er. Jeg skal klare meg godt. Og dere må klare dere godt, fordi dere trengs som et samlet og godt lag, sa han til forsamlingen.

Han takket for alle «rørende og varme meldinger» og oppfordringer om å stå på.

Flere AUF-ere forlot salen i Trondheim da Trond Giske snakket fra talerstolen i Steinkjer. Foto: Heiko Junge, NTB

Var både sør og nord i fylket

På grunn av koronapandemien var delegatene på årsmøtet samlet på to steder – Trondheim og Steinkjer – og kommuniserte via video.

Giske møtte først opp i Trondheim, men dro etterhvert til Steinkjer.

Det var mer enn bråket rundt Giske som skapte dramatikk på årsmøtet. Kort tid etter at valgkomiteens leder, Arild Grande hadde lagt frem valgkomiteens innstilling, ble det fremmet benkeforslag på stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol som motkandidat til Marit Bjerkås fra Rennebu. Kjerkol danket ut Bjerkås etter mye dramatikk.

Trond Giske var like før klokken 16 på plass på årsmøtehotellet i Steinkjer. Foto: Aagot Opheim, Adressa

Ble vraket fredag

Inntil i går var Giske innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag Ap. Men de siste dagene har den ene kvinnen etter den andre fra hans eget partilag fortalt sterke historier om alt fra Giskes opptreden på nachspiel til en partikultur der unge kvinner måtte passe seg for bestemte menn i baren.

Mange mente etterhvert at det neppe ville være et godt utgangspunkt for å ta et oppgjør med en slik kultur, om Giske skulle lede fylkespartiet.

En enstemmig valgkomité foreslo fredag kveld Bjerkås som ny leder. Giske gjorde det da klart at han ikke ønsket at det ble fremmet noe benkeforslag på ham.

Han varslet samtidig at han ikke tar gjenvalg til Stortinget.

– Jeg kunne ikke mer. Det tar aldri slutt, sa han i et kort intervju med Adressa fredag.

På egen Facebook-side skildrer han hvordan han mener folk uten dokumentasjon kan «fremføre anklager mot meg hver gang jeg søker politiske verv. Det skjedde i fjor, det skjer igjen nå, og det vil kunne skje i fremtiden.»

Det kom overraskende på mange at Giske dukket opp på årsmøtet. Mange trodde han ikke ville gjøre det ut ifra alt som har skjedd de siste dagene. I det opprinnelige programmet for møtet skulle Giske holde en tale lørdag formiddag. Den ble tatt ut av programmet fredag.

Fredag varslet Trond Giske at han trekker seg fra topp-politikken. Lørdag tar han ordet på talerstolen under årsmøtet i Trøndelag Ap. Foto: Kjetil Blom Haugstulen
Nestleder Audun Lønmo Knudsrød i Trondheim Ap. Foto: Heiko Junge

– Noe er riv ruskende galt

Det har vært flere sterke innlegg om festkultur, metoo og ukultur under årsmøtet. Nestleder Audun Lønmo Knudsrød i Trondheim Ap kom med ros til varslerne og med kritikk av partikulturen.

– Dere er mine politiske forbilder, sa han om de unge kvinnene som de siste dagene har fortalt sine historier.

– Når jenter og unge kvinner i AUF må ha egne møter for å advare hverandre om hvilke menn de må passe seg for på årsmøtene våre, da er det noe riv ruskende galt. Når de møtene fortsatt er nødvendige, da sier det noe om at kulturen ikke er tatt tak i. Det har ikke skjedd noen ting, sa han i et engasjert innlegg fra talerstolen.

Han la til at han tror folk har fryktet å si ifra om kritikkverdige forhold i partiet.

– Alle har turt å si «maktkamp og mediepress». Ingen har turt å si «vi har et problem», sa han.

Har skammet seg over eget parti

Bystyrerepresentant Sofie Rosten Løvdahl fra Trondheim ga uttrykk for at det tok tid før metoo kom til Trøndelag. Men hun sa at hun etter valgkomiteens siste innstilling på fredag, ikke lenger trenger å skamme seg over sitt eget parti.

– Seksuell trakassering er ikke noe som skjer i en fjern Oslo-boble. Det foregår her, og det har foregått lenge, sa hun.

En annen sa at ukulturen «har fått herje altfor lenge», og at den har tatt «kvelertak på engasjementet» til mange.

Tok avstand fra ukultur

Avtroppende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tok også et oppgjør med ukulturen da han holdt sin innledning til årsmøtet.

– En slik kultur hører ikke hjemme hos oss eller i noen annen organisasjon, sa han.

Samtidig takket han de unge kvinnene som de siste dagene har stått frem med sine historier. Han kalte dem modige og mente det de gjorde, var nødvendig.

– Det er vondt å høre. Vondt – fordi slik skal det ikke være. Vondt – for slik var det. Og det erkjenner jeg, sa han.

Han la til at han trodde partiet nå var kommet et godt stykke på vei med å rydde opp.

– Dere har stått frem og sier dere risikerer å miste deres politiske fremtid og vennskap. Det gjør dere ikke, understreket han. Samtidig advarte han partifeller mot en for tøff og personrettet tone i sosiale medier.

Hopsø henvendte seg også til Giske i talen sin og takket ham for å ha lagt ned en enorm politisk innsats for partiet.

– Et helt liv siden årene i Trondheim AUF på 1980-tallet. Du har gjennom tiår vært regionens fremste politiker. For innsatsen som AUF-leder, stortingsrepresentant og statsråd fortjener du en stor takk, sa Hopsø.