Dyremishandler (17) dømt til fengsel

Helt siden han var 6–7 år gammel har 17-åringen funnet en glede i å plage dyr. Nå er han dømt til to års fengsel.

Publisert:

I februar i fjor plasserte 17-åringen og en kamerat fire døde dyr i en korsformasjon utenfor Søgne kirke. Et halvt år senere forsøkte han å drepe en sau. Nå må han i fengsel. Foto: Politiet

  • Erlend Olsbu
Denne artikkelen er over tre år gammel

KRISTIANSAND: Ett år av straffen gjøres betinget, av hensyn til guttens unge alder. 17-åringen må dermed sone ett år i fengsel.

Kristiansand tingrett har slått fast at en fengselsstraff er til det beste for 17-åringen.

«Dette er etter rettens oppfatning de rammene tiltalte pr i dag trenger for å avstå fra å begå nye alvorlige kriminelle handlinger», fastslår retten i den ferske dommen.

17-åringen er dømt for totalt 41 kriminelle forhold. De mest alvorlige forholdene dreier seg om grov vold mot dyr, vold mot en saueeier og vold mot en ansatt i barnevernet.

Les også

Forsvarer: Fallitterklæring å sende 17-åring i fengsel

Les også

17-åring tiltalt for dyremishandling

Plaget dyr i oppveksten

I retten fortalte 17-åringen at han har plaget dyr siden han var seks-sju år gammel. Det begynte med frosker og ormer, men etter hvert gikk han over til litt større dyr. Han er nå dømt for å ha begått grov vold mot en ilder, fire kaniner, to hamstere, en vaktel og flere padder. Alle disse dyrene ble mishandlet og til slutt drept.

Les også

Slik ble de halshugde dyrene funnet på kirketrappa

28. oktober i fjor tok 17-åringen og en kamerat seg inn på en gård og fanget en sau. Da 17-åringen forsøkte å drepe sauen med en kniv kom saueeieren til stedet og fikk hindret drapsforsøket.

Dyrene som ble funnet døde utenfor Søgne kirke var stjålet fra landbruksskolen i nærheten. Foto: POLITIET

17-åringen forklarte i retten at han ble sint da bonden hindret ham fra å drepe sauen. Han gikk derfor løs på kvinnen med en brøytestikke. Etter å ha slått henne flere ganger med brøytestikka følte han seg imidlertid «roligere og fornøyd».

Fikk ikke gå på skolen

Noen uker etter denne hendelsen ble 17-åringen nektet å fortsette på skolen, ifølge dommen på grunn av sikkerhetshensyn. På dette tidspunktet bodde han fremdeles på barnevernsinstitusjonen Furuly, men i februar i år satte verneombudet på institusjonen foten ned. Ifølge enhetslederen ble 17-åringen da nektet å bo på institusjonen, fordi han spredte «en form for frykt» blant de ansatte.

Les også

Barnevernet nektet å gi tilbud til 17-åring. Nå er han fengslet

Kort tid etter at 17-åringen flyttet inn på Furuly, sommeren 2016, angrep han en ansatt med en sokk han hadde fylt med knust porselen. Også dette forholdet er han nå dømt for.

Tilregnelig

17-åringen er i tillegg til fengsel fradømt retten til å holde dyr i ti år. I dommen fremgår det at dyremishandlingen han er dømt for ble filmet med mobilkamera. Ifølge dommen fremgår det tydelig at 17-åringen fant glede av mishandlingen.

Gutten har blitt undersøkt av en psykolog og en psykiater, som har konkludert med at 17-åringen er tilregnelig. De sakkyndige slår fast at han har psykopatiske trekk, men har ikke kunnet sette noen diagnose ettersom personligheten hans ennå ikke er ferdig utviklet.

De sakkyndige mener 17-åringen fremstår som uberegnelig, og at han bør underlegges strenge kontrolltiltak for å unngå nye, straffbare handlinger.

NB: Fædrelandsvennen skrev først at 17-åringen ble dømt til to og et halvt års fengsel. Det riktige er at straffen ble to års fengsel, hvorav ett år ble gjort betinget.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Erlend Olsbu erlend.olsbu@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand
  2. Vold