— Vi har sendt Jens Eide en faktura som de ikke vil betale. Da ender saken i tingretten, sier administrerende direktør Jan Walle i Agder OPS Vegselskap til Fædrelandsvennen.

Striden dreier seg om et utslipp fra slakteriets lokaler på Gaupemyr i Lillesand i mai. En ukjent mengde gjødselvann havnet da i rensebassenget Agder OPS har etablert i Stordalen, noen hundre meter fra slakterilokalene.

Les også:

— Vi måtte blant annet bytte ut rensegrusen i bassenget. Utslippet ga oss en ekstrakostnad på rundt 240.000 kroner. Det er denne utgiften vi krever at Eide dekker, sier Walle.

I minst åtte år har Jens Eide AS tappet ut gjødselvann i dette sluket ved slakteriets lokaler. Jens Øystein Eide sier at slakteriet har trodd at sluket var tilkoblet kommunens kloakkanlegg. Foto: Lillesand kommune

Skylder på kommunen

Daglig leder Jens Øystein Eide har erkjent at utslippet kom fra slakteriet, men mener det er Lillesand kommune som må ta ansvaret. Ifølge Eide har kommunen vært kjent med og godkjent slakteriets utslippspraksis.

Eide svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelser torsdag. Slakteriets prosessfullmektig, advokat Jørn Kristensen, bekrefter at Jens Eide har avvist erstatningskravet.

— Alle utslipp har skjedd i henhold til gjeldende tillatelser. Vi har avvist å betale kravet, ettersom vi mener det er grunnløst, sier advokat Jørn Kristensen til Fædrelandsvennen.

Kommunen har kategorisk avvist å ha gitt slakteriet noen utslippstillatelse.

— Vi mener hendelsesforløpet er rimelig klart og fastholder det vi har sagt tidligere, sier Kjell Atle Thorbjørnsen i enheten for vann, avløp og renovasjon i Lillesand kommune.

Gjødselutslipp i åtte år

Han opplyser at kommunen ikke har gjort noe med saken etter en gjennomgang av hendelsesforløpet da utslippet ble kjent.

— Vi har ikke gjort annet enn at vi har fått bekreftet at slakteriet nå har avsluttet denne praksisen, sier Thorbjørnsen.

Les også:

Etter at utslippet ble kjent viste det seg at slakteriet har sluppet ut gjødselvann på samme måte i minst åtte år. Ifølge Jens Øystein Eide har vann fra gjødseltanken bak slakteriet blitt tappet en gang i året. Utslippet har blitt ført ut i et sluk slakteriet skal ha trodd var tilkoblet det kommunale kloakknettet.

Daglig leder Jens Øystein Eide hos Jens Eide AS mener slakteriet har handlet i god tro og at kommunen må ta ansvaret for utslippet. Her avbildet da Fædrelandsvennen intervjuet Eide om saken i juni. Foto: ERLEND OLSBU

— Det er beklagelig, skummelt og fryktelig trist. Jeg forsto ingenting da jeg fikk høre om dette, sa Eide til Fædrelandsvennen 13. juni.

Grunnen til at utslippet ikke ble oppdaget før skal være at kommunen foretok en omlegging i 2013. Før dette har utslippet trolig havnet ved E 18, hvor ingen har lagt merke til det.

I retten 24. februar

Rettssaken mellom Agder OPS og Jens Eide er berammet i Kristiansand tingrett 24. februar neste år. Jørn Kristensen vil da representere Jens Eide, mens Agder OPS har hyret inn advokat Kjell Torkelsen i advokatfirmaet Tofte som sin prosessfullmektig.

— For oss er dette en opplagt sak. Eide har innrømmet utslippet og Lillesand kommune sier veldig tydelig at slakteriet ikke har hatt tillatelse til å slippe ut noe, sier Walle.

Etter planen vil rettssaken vare i en og en halv dag.