— Jeg har tiet fordi jeg ikke ønsker å være stygg med et parti jeg har tjent i over 30 år, men Høyres politikk er ikke god for bygdene lenger. For bygdenes skyld kan jeg ikke være med i partiet lenger.

Olav Aasens navn har stått på pulten i kommunestyresalen i Vennesla i 12 år. 3. september var ikke Aasen på plass da kommunestyret avgjorde kommunereform-saken. Høyre presset ham. Nå varsler han utmeldelse.

Det sa Olav Aasen til Fædrelandsvennen tirsdag, og vi gjorde avtale om et større intervju fredag, fordi han ikke kunne før.

Bygdenes fremtid har alltid vært viktig for meg, men nå driver Høyre en politikk som rammer bygdene. Da kan jeg ikke være med.

Dette intervjuet har Aasen nå trukket seg fra, etter en samtale med gruppeleder i Vennesla Høyre, Bernt Slettedal tirsdag kveld.

Aasen sier han vil vente med intervju fordi han ikke vil oppfattes som en dårlig kollega som dolker noen i ryggen. Han har også avtalt med partiet at han ikke skal stille som uavhengig kandidat til sitt siste kommunestyremøte 8. oktober, men som høyrerepresentant.

Da er han ferdig med 12 år som kommunestyrerepresentant for Høyre, men han har vært aktiv i Vennesla Høyre siden tidlig åtti-tall.

Stemte ikke Høyre

Olav Aasen sa dette om Høyres politikk tirsdag:

— Jeg har levd et godt liv i Hægeland. Mine barn lever gode liv i Hægeland. Bygdenes fremtid har alltid vært viktig for meg, men nå driver Høyre en politikk som rammer bygdene. Da kan jeg ikke være med. Kommunereformen vil bygge ned utkantene og søndagsåpne butikker betyr gradvis utarming av utkantbutikkene.

Aasen har i flere år snakket om at Hægeland om nødvendig bør bryte med Vennesla og legges til en ny kommune i Indre Agder. Han har også lansert en større innlandskommunepå Agder.

Da vi spurte om han stemte Høyre ved valget mandag, svarte han nei.

Press

Fædrelandsvennen vet fra flere kilder at det har vært møter mellom Aasen og Vennesla Høyre både før og under valgkampen. Aasen har vært i møter både med Høyres gruppeleder Bernt Slettedal og leder i Vennesla Høyre, Sally Vennesland. Hun er også gruppeleder i Høyres fylkestingsgruppe.

Høyretoppene har sterkt anmodet Aasen om ikke å bekjentgjøre at han trekker seg fra Høyre, selv om han i flere intervjuer har vært kritisk til kommunereformen.

Fædrelandsvennen vet høyrefolk reagerer på behandlingen Høyre gir Aasen. De mener han kunne fått lov å gå ut av politikken med hevet hode, og at han kunne fått lov å stemme og si det han mener - uten å bli møtt med partipisk.

Da Høyre hadde valgstand i Hægeland skal flere politiske kolleger ha reagert på at Olav Aasen ikke dukket opp.

Da kommunestyret behandlet kommunestruktur 3. august, dukket heller ikke Olav Aasen opp. Han meldte forfall til kommunestyret fordi ledelsen i Vennesla Høyre ikke ønsket utbryter-stemmer.

Ordføreren tiet

Aasen hadde på forhånd orientert sin sambygding, ordfører Torhild Bransdal (KrF) om at han støttet hennes motstand mot kommunesammenslåing.

Da Bransdal ble orientert om forfallet, reagerte hun og ringte Vennesla Høyres gruppeleder Bernt Slettedal.

— Jeg ville forsikre meg om at han var kjent med reglene for forfall og at ikke en representant ble truet til å holde seg borte grunnet sine meninger. Den forsikringen fikk jeg. Jeg fikk også en gyldig forfallsgrunn - og så dermed ikke grunn til å gjøre mer, sier Bransdal, som samtidig ble enig med Høyre om ikke å si noe mer om saken før valget.

Hun omtaler Aasen som en hederskar som alltid forsøker å opptre redelig og ryddig.

Gryende distriktsopprør

Olav Aasens protest mot kommunesammenslåing og søndagsåpne butikker treffer rett inn i en gryende distriktsopprør i Høyre.

Fylkesleder i Sogn og Fjordane Høyre, Arve Mjørnen, sier til NRK onsdag at reformer kommer for tett fra regjeringen. Han peker særlig på kommunereform og politireform som årsak til det dårlige valget.

Fylkesleder i Finnmark, Inge Hesjevik vil legge søndagsåpne butikker på is, og mener Høyre har tapt mye på denne saken, særlig i distriktene som frykter at småbutikker vil tape i konkurransen.

- Gruppa må få lov å bestemme

Høyres gruppeleder i Vennesla, Bernt Slettedal, omtaler Olav Aasen som en hederskar, men sier at partigruppen av og til må bestemme.

Leder i Vennesla Høyre, Sally Vennesland, sier dette:

— Jeg kan ikke bekrefte at Olav Aasen melder seg ut

— Vi spør ikke om det, men om din versjon?

— Jeg har ingen versjon. Jeg kan verken bekrefte eller kommentere noe som helst.

— Men dere deltok på møter . . .

— Du får ingen bekreftelse eller kommentar på noe som helst fra meg.

Gruppeleder Bernt Slettedal er noe mer meddelsom:

— Gruppa ønsket at vi skulle ha én oppfatning i kommunestyret om kommunereform. Sånn ble det, sier Slettedal.

— Men hvorfor kan ikke en veteran som Aasen få lov til å stemme som han selv ønsker i sine siste kommunestyremøter og hvorfor presses han til å vente med å fortelle om sine synspunkter?

— Aasen er en hederskar og det er ikke noe vondt blod mellom oss. Vi bruker ikke partipisk, men denne gangen gikk vi for at alle skulle følge flertallsvedtak i gruppa. Dessuten: Vi må få lov å ha interne samtaler i et parti som vårt, uten at journalister skal vite det, sier Slettedal og forklarer nærmere.

— Foran plan- og økonomi-mløtet ble vi enige om at hele gruppa kunne stille seg bak å gå videre med samtaler om storkommune hvis vi i Høyre også fikk vekk en merknad om at Vennesla ikke må deles opp mellom flere kommuner. Deling er jo Aasens kampsak. Jeg fikk ikke flertall for dette i plan og økonomi. Men når vi er enige, bør vi også holde på enigheten i kommunestyret, sier Slettedal.

Slettedal sier at han og Aasen er gode venner og at han håper det fortsetter sånn.

  • Jeg har ingen versjon. Jeg kan verken bekrefte eller kommentere noe som helst.

  • Aasen er en hederskar og det er ikke noe vondt blod mellom oss. Vi bruker ikke partipisk, men denne gangen gikk vi for at alle skulle følge flertallsvedtak i gruppa.