Dux Sportell i Høvåg lider økonomisk og ber om øyeblikkelig åpning. Lillesand kommune slår fast at der er uaktuelt før brannsikkerheten er i orden.

I slutten av januar ble Dux Sportell i Høvåg stengt med øyeblikkelig virkning på grunn av dårlig brannsikkerhet.

— Rømningsveier har blitt endret og det er usikkert om folk vil komme seg ut dersom det begynner å brenne. Så langt vi kan se virker ikke brannvarslingen og det er usikkert om det er slukkeutstyr, sier Jørgen Ubisch, fagleder i Lillesand kommune.

Eier og driver Haavard Nyvold opplyser til Fædrelandsvennen at det nå er foretatt en rekke utbedringer.

— Vi har tatt alle grep når det gjeldet brannsikring. Vi har blant annet byttet ut en del brannslukningsapparater som var gått ut på dato, sier Nyvold.

Ber om gjenåpning

Nyvolds advokat, Jørn Kristensen, har nå sendt et brev til Lillesand kommune for å be om at hotellet kan gjenåpnes.

Vi har tatt høyde for at det kan gå noen uker, men vi kan ikke være stengt lenge.

— Det er ikke snakk om å åpne noe før vi har vedtatt at arbeidene som er utført har tilstrekkelig brannsikring, sier Ubisch.

Under sin befaring oppdaget kommunen flere tilfeller av ulovlig bygging. Blant annet var det bygd et trappehus som ikke tilfredsstiller kravene til brannsikring. Nyvold må dermed levere en ny søknad til kommunen. Den må ferdigbehandles før det kan bli aktuelt å la hotellet åpne igjen.

— Hvis det ikke hadde vært helt håpløst der ute kunne vi kanskje akseptert en brukstillatelse. Men i dette tilfellet er det helt utelukket, sier Ubisch.

Tar selvkritikk

Nyvold beklager den ulovlige byggingen.

— Det er bare å ta til etterretning. Jeg var opptatt at hotellet skulle bli operativt. Vi har ikke vært flinke nok til å håndtere det byggtekniske. Ubedringen av trappehuset, som nærmest var en hønestige, ble ikke søkt om fordi det var knyttet til vedlikehold. Den ble etter hvert permanent, så jeg ser at vi skulle ha søkt. Det tar jeg selvkritikk for, sier Nyvold.

Eier Haavard Nyvold overtok lokalene til gamle Høvåg gjestehus i januar 2013, etter at gjestehuset hadde gått konkurs. I brevet til kommunen slår advokat Kristensen fast at driften av Dux Sportell nå lider økonomisk og at "det er påkrevet med øyeblikkelig gjenåpning".

— Det stemmer det, men februar er en stille måned. Det hadde vært verre å måtte stenge i høysesongen. Vi har tatt høyde for at det kan gå noen uker, men vi kan ikke være stengt lenge. Jeg håper at vi er oppe igjen i slutten av februar, sier Nyvold.

Tviler på rask åpning

Akkurat det kan bli vanskelig, tror Ubisch.

— De må levere en søknad om ettergodkjenning og gjennomføre et nabovarsel. Dersom det ikke skal gis dispensasjon kan vi behandle saken i løpet av tre uker. Brannvesenet må dessuten si at alt er greit. Dersom han greier å gjøre ferdig arbeidet relativt raskt, vil jeg tro at de kan åpne ved utgangen av mars, sier Ubisch.

Nyvold opplyser at han vil levere en søknad i neste uke, når han kommer tilbake fra Spania, hvor han bor.

Han jobber samtidig videre med planer om utvidelse.

— Dette påvirker ikke planene om å utvide med spa, konferansesal og 200 ekstra sengeplasser. Jeg ser for meg at vi kan være i full drift med dette i 2015, sier Nyvold.