Sist gang kanonen på Møvik ble vedlikeholdt var i 1999. Da ble det brukt 30.000 kroner og arbeidet var ifølge Arild Andersen elendig utført. Nå blir det stadig mer rust på kanon for hvert år som går. Foto: Kjetil Reite
Inne i selve kanonen er det fult av rust i taket. Vest-Agder-museet aner ikke når det vil bli bevilget penger til restaurering. Foto: Kjetil Reite
Ifølge Forsvarsbygg vil det koste flere millioner hvis kanonen på Møvik skal restaureres. De pengene finnes ikke i dag. Kanonen på Møvik var sist i bruk på slutten av 50-tallet. Foto: Kjetil Reite
Kanonen på Kristiansand Kanonmuseum på Møvik er i elendig forfatning. Arild Andersen ved Vest-Agder-museet er lovet en full gjennomgang av hva det vil koste med restaurering, men ikke penger. Foto: Kjetil Reite

— Kanonen har ikke vært vedlikeholdt siden 1999. Da fikk vi 30.000 kroner til vedlikehold, og de som skulle utføre arbeidet gjorde en dårlig jobb, sier Arild Andersen, daglig leder ved Kristiansand Kanonmuseum på Møvik.

Sist gang kanonen på Møvik ble vedlikeholdt var i 1999. Da ble det brukt 30.000 kroner og arbeidet var ifølge Arild Andersen elendig utført. Nå blir det stadig mer rust på kanon for hvert år som går. Foto: Kjetil Reite

Han viser fram et flak med rust fra sjakten der tomme kanonhylser ble kastet ned da kanonen var i bruk. Andersen mener det vil koste flere hundre tusen kroner bare å restaurere denne sjakten.

— Vi er et av tre gamle tyske fort i Norge, og vi er det som er i desidert verst forfatning, sier Andersen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Millioner

Ansvarsforholdene på Kristiansand Kanonmuseum er innfløkte. Mens det er Forsvarsbygg som eier selve bunkeren, er det Forsvarets museer som har ansvaret for selve kanonen.

Dette er verdens nest største landkanon og har absolutt en helt unik status. Det burde være en selvfølge at noe ble gjort.

I et brev til ordfører Arvid Grundekjøn denne uka, bekrefter de to institusjonene at det er et stort behov for vedlikehold av kanonen. Hvor mye det vil koste, vil bli klart i løpet av året.

— Forsvarsmuseet har gått inn og sett hva som kan gjøre umiddelbart og hva som kan vente, men det er i hvert fall snakk om millioner, sier Knut Gundersen ved Forsvarsbygg.

I brevet framgår det også at Forsvarsbygg ikke har midler til vedlikehold innenfor eget budsjett. De kan ikke si noe nå om hvorvidt det vil komme penger til vedlikehold av kanon.

Ifølge brevet er det gjort en omfattende undersøkelse av kanonen, for å kunne fastslå hva vedlikeholdet vil koste.

Les også:

Prekært

Kristiansand kanonmuseum var egen stiftelse fra 1993 til 2012. I 2012 ble det en del av Vest-Agder museet. De har ansvaret for drift og formidling, men altså ikke for vedlikehold.

Inne i selve kanonen er det fult av rust i taket. Vest-Agder-museet aner ikke når det vil bli bevilget penger til restaurering. Foto: Kjetil Reite

— Det begynner å bli ganske prekært. Etterslepet på vedlikehold blir bare større og større for hvert år, sier Birgitte Sørensen, konstituert avdelingsleder ved Vest-Agder museet.

Hun kan ikke si noe annet om vedlikeholdsbehovet ut over at det dreier seg om et stort beløp.

— Det er veldig uheldig at situasjonen er som den er. Dette er verdens nest største landkanon og har absolutt en helt unik status. Det burde være en selvfølge at noe ble gjort, sier Sørensen.

Vedlikehold

Selv om selve kanonen er i svært dårlig forfatning, er situasjonen bedre nede i selve bunkeren. I maskinrommet fungerer alt som det skal, ifølge Arild Andersen.

— Men det er fordi det blir vedlikeholdt av frivillige. Det er i helt perfekt stand, sier Andersen.

Han mener kanonmuseet nå skiller seg ut som et museum som er dårlig vedlikeholdt.

— Andre steder i verden er lignende anlegg malt og helt strøkent. Og det er anlegg som er langt mer kompliserte enn dette.