— For tiden gjør vi en nøye planlagt innsats fra vår side. Vi gjennomfører en rekke tilsyn både med vedtak og tvang og undersøkelser i kommunene, opplyser seniorrådgiver Lasse Svenstrup Andersen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Ulovlig

Dette medfører at tilsynet i forbindelse med den ulovlige innelåsingen av en autist i et bofellesskap i Vågsbygd, tidligst kan bli gjennomført i løpet av mai, og trolig ferdig i slutten av juni, ifølge Svenstrup Andersen.

Innelåsingen ble varslet av Ester Skreros og Wenche Lill Naglestad som er pårørende til autister i et bofellesskap i Vågsbygd. De hadde gitt opp å varsle tjenestevei, og til slutt valgte de å slå alarm via Fædrelandsvennen.

De fortalte om flere tilfeller av bruk av makt og tvang, som ikke skjedde som det skal. Dessuten pekte de på stor gjennomstrømming av personale, lav kompetanse og hyppig vikarbruk, og har fått mye støtte for det.

Saken ble orientert om både i formannskapet, helse- og sosialstyret og senest i Kristiansand bystyre.

Veldig kjedelig

Helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli har grepet fatt i saken, karakterisert den som «veldig kjedelig» og sagt hun vil sørge for å bedre forholdene.

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie har kommentert saken og lovet å nedsette et utvalg før sommeren som skal gå gjennom lovverket for bruk av tvang overfor psykisk utviklingshemmede.

Flere kommuner

Samtidig holder altså fylkesmannen på med tilsyn i flere sørlandskommuner.

Flere pårørende har ønsket at fylkesmannen skal gjennomføre et tilsyn som ikke bare baserer seg på dokumenter og rapporter. De har ønsket å få fortelle sin versjon av saken direkte, fordi de har vært i tvil om fylkesmannen vil bli tilstrekkelig opplyst bare via kommunens ansatte.

Svenstrup Andersen opplyser at de får ønsket oppfylt ved at både verge/pårørende og eventuelt bruker vil få anledning til å uttale seg.

Veldig bra

— Det er bra, veldig bra. Vi kan bidra med utfyllende bilde av situasjonen. Og jeg håper de to som varslet også kan bli med på det, sier Ester Skreros i en kommentar.

Når det gjelder de andre tilsynene på Sørlandet skriver Svenstrup Andersen dette:

«Regelen er at alle nye vedtak skal ha stedlig tilsyn (besøk fra Fylkesmannen), og at det skal føres tilsyn etter behov. Vi mener at det er et behov for jevnligtilsyn på de aller fleste vedtak, og ønsker å få så mange tilsyn pr år som mulig, men kanskje er 100 % dekning ikke realistisk eller heller ikke god ressursutnyttelse for oss. Men vi ønsker å få til tilsyn med minst 50 % hvert år, kanskje vi klarer 60 % også. Hittil har vi dekket ca. 35 %.«

Fem prosent

De utviklingshemmede som har slike vedtak utgjør cirka fem prosent av de utviklingshemmede i Aust-Agder og cirka sju prosent i Vest-Agder.

Han sier det er svært sjelden at tvangsvedtak blir opphevet, og understreker at man ikke ser på tvang som noe utelukkende negativt. Men helse- og omsorgsloven (Kap. 9) er ment å skulle ta bort unødvendig tvang og begrense den nødvendige tvangen til et minimum .