— Jeg kjenner det fysisk på kroppen når vi snakker om mobbing. Vet du hva mobbing er? Det er å stjele tryggheten fra et annet menneske, sier Toby Tørressen til Fædrelandsvennen.

Har du tips eller innspill til vår dekning av mobbing? Send en epost til henrik.ihme@fvn.no .

Mobbing har igjen kommet på dagsorden, med stadige historier om krenkelser som ikke blir fanget opp, der ofre og familier ikke blir hørt, og der mobbingen til slutt ender i tragedie.

Metode

— Noen ganger vet mobberen hva han eller hun gjør, men andre ganger ikke. Når vi skal løse opp situasjoner, så må vi først ta vare på dem som opplever mobbing. Så må vi også lytte til mobberen. Bildet er ofte sammensatt, og gjennom samtale så blir man klokere på hvordan situasjonen kan løses, mener Tørressen.

- Noen ganger er man så ivrig etter å ordne opp, at risikoen er der for å mobbe mobberen. Da forskyver man bare problemet videre til andre ungdommer. Forstår mobberen hva han er med på, så kan han korrigere sin atferd. Det er få som ønsker å mobbe, og den som har slengt med leppa har kanskje ikke tenkt på at det er mobbing engang.

Toby Tørressen har bakgrunn som sosionom og diakon. Han ville så inn i lærergjerningen, og har vært på Haumyrheia siden 1998. De siste 12–13 årene har han vært sosiallærer. - Jeg ville inn å forebygge, i stedet for å behandle i ettertid, sier han. Foto: Sondre Steen Holvik

— Poenget er å finne årsakene bak, for situasjonen er sjelden slik den ser ut. Handler du på bakgrunn av hva du ser i korridorene, kan du bomme stygt. For noe har skjedd før dette, og noe vil skje etter. - Men mobbesituasjoner kan vel være så ille at man må slå hardt ned?

— Ja, vi må alltid gjøre det som er nødvendig for å få mobbingen til å opphøre. Men jeg er mer opptatt av å gjøre noe som virker.

- Hva med å flytte mobberen til en ny skole?

— Hvis vi havner i den situasjonen så har mye gått galt. Men hvis noen skal flytte, så bør det være mobberen, sier Tørressen, som bevisst ikke bruker begrepet «konflikt».

— Det innebærer to jevnbyrdige parter. Mobbing er ikke en konflikt, men en krenkelse over tid. Det handler ikke om å løse konflikt med dialog, men å løse en mobbesituasjon, sier Tørressen, som har pratet med mange ungdommer gjennom årene som har slitt med mobbing.

Les også:

— Vi gjør ikke alt rett hos oss heller. Jeg har fått noen karameller opp igjennom som jeg håper jeg har lært av.

- Utgangspunktet må alltid være offerets opplevelse, og vi må ha hjelp hvis vi ikke kan løse situasjonen på skolen. Da må vi være ærlige å si at vi ikke klarer det. Det farlige er hvis det går prestisje i slike saker, sier han.

Tiltak

- Og hvordan forebygger man mobbing?

— Et svar er å skape gode klassemiljøer. Klassekontakten må være raus og tydelig. Når en elev har fremføring, så må læreren skape en atmosfære der man støtter hverandre. På Haumyrheia drar elevene på overnattingstur sammen i starten. Man mobber gjerne ikke de man kjenner godt.

- Og når mobbingen har skjedd?

— Når mobberen tar ansvar for det han har gjort, kan et tiltak være å si unnskyld. Noen ganger snakker jeg og den som har blitt mobbet med hele klassen for å få dem til å støtte opp. Altså ikke for å kjefte, men å beskrive det som har skjedd. Tar man ungdom på alvor så er de ofte tilliten verdig, sier han.

Toby Tørressen oppfordrer også alle foreldre og lærere til å være bevisste.

— Jeg ønsker rause hjem, der man inviterer hverandre i bursdag, og ikke lar to, tre være utenfor over tid. Det er utrolig viktig å bli regnet med, føle seg ønsket og bli lagt merke til.

Fått to mobbehenvendelser

Oppvekstdirektør Arild Rekve har fått to henvendelser etter at han oppfordret foreldre til å ringe kontoret hans dersom de ikke ble hørt av skolen.

— Vi har fått én sms fra en som opplevde at sønnen ble mobbet for en del år siden, og som understreket viktigheten av saken. Vi har også fått en henvendelse fra to foreldre som tar opp en aktuell mobbesak, sier Arild Rekve. Les også:

Det var i et oppslag i Fædrelandsvennen mandag at oppvekstdirektøren i Kristiansand oppfordret foreldrene til de rundt 500 barna i kommunen som jevnlig mobbes å ringe hans kontor direkte dersom de opplevde at skoleledelsen ikke gjorde nok.

Rekve presiserer at det ikke er uvanlig at skolene selv tar kontakt når de ikke får løst en vanskelig mobbesituasjon, og ber om hjelp.

— Da har vi et beredskapsteam som rykker ut.