Politiet har stanset flere personer i sentrum som de mistenker for besittelse og salg av narkotika. Noen er tatt fordi de blir oppfattet som ruset, mens andre har kommet ut fra leiligheter etter å ha handlet. Ransaking hjemme hos dem har resultert i beslag.

— Det er ikke tatt så store mengder, men det vi tar er helt tydelig ment for salg, og oppdelt i brukerdoser på få gram, sier Hans Jørgen Beckmann, leder for narkotikaavsnittet i Kristiansand-politiet.

Siden sommeren er det tatt 15 selgere av cannabis. Det største enkeltbeslaget var 200 gram marihuana hos en 40-år gammel mann i Kristiansand sentrum. Mannen har kun erkjent besittelse av mindre mengder som han hadde på seg da han ble pågrepet.

En mann født i 1986 har erkjent besittelse og forsøk på salg av 50 gram marihuana. Narkotikaen var pakket i salgsdoser på noen få gram. Foto: Politiet

— Kulturendring

Beckmann mener endret fokus fra gamle til unge brukere har ledet politiet til langerne.

— Vi har jobbet lenge med å snu fokuset vårt, sier han.

Riksadvokaten advarte tidligere i år blant andre Agder-politiet om ensidig jakt på rusmisbrukere, og mente de ikke må «løpe etter slitne narkomane» for å pynte på oppklaringstallene.

— Det er en kultur i politiet som må snus. Vi må la de gamle brukerne som får medisiner gjennom LAR-systemet (legemiddelassistert rehabilitering), få leve et greiest mulig liv. I stedet må vi jobbe med dem vi har mulighet for å snu, medgir Beckmann.

Produsert i distriktet

Som Fædrelandsvennen har skrevet tidligere, trekker unge ned i 13-årsalderen til rusmiljøet i Markens.

— Vi ser at unge begynner med å bruke, og etter hvert kjøper og selger videre.De yngste som er tatt for salg den siste tiden er 16 og 17 år, sier Beckmann.

Han sier det ikke kan utelukkes at det selges narkotika på skoler, men at inntrykket er at elevene heller drar ut i nærområdet for å kjøpe der risikoen for å bli oppdaget er mindre.

Et mål med å ta selgere er å spore seg fram til bakmenn. Politiet mener noe av marihuanaen i Kristiansand kan være produsert i distriktet.

Sterkere enn før

Beckmann sier politiet nå tar mye mer marihuana enn før, noe som gir grunn til bekymring.

— Marihuana er nå like sterk som hasj fordi innholdet av virkestoffet THC er høyere enn før. I tillegg inneholder all cannabis stoffet CBD, som demper psykose. I den nye marihuanaen er CBD-innholdet mye lavere, sier Hans Jørgen Beckmann.

Her er noen av de øvrige som er tatt de siste ukene med stoff politiet var ment for videresalg:

• 6. september i Kvadraturen: Kvinne født i 1985, tatt med 55 gram hasj, 150 ecstasytabletter, 55 rivotril-tabletter og en mindre mengde amfetamin. Har erkjent straffskyld for besittelse, ikke for salg.

• 10. september på Lund: Mann født i 1988, tatt med 16 gram hasj oppdelt i salgsdoser. Har erkjent straffskyld for besittelse.

• 18. september i Kvadraturen: Mann født i 1986, tatt med ti gram marihuana på gata. Alt oppdelt i salgsdoser.Ved ransaking hjemme ble det funnet ytterligere 40 gram oppdelt i doser. Har erkjent straffeskyld for besittelse og forsøk på salg av 50 gram marihuana.