— Vi andre må forholde oss til tallene, ikke drømme, sa Askildsen til Møll under budsjettdebatten i driftsstyret i Mandal tirsdag.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det var atter en gang eiendomsskatt som var under debatt der replikken falt.

Saken er at rådmannen ønsker å innføre eiendomsskatt også for verk og bruk i Mandal fra 2016. Han vil dessuten øke dagens promille for vanlige eiendommer og fritidseiendommer fra to til tre promille.

Driiftsstyret i Mandal under debatten om budsjettet for neste år. Nærmest ordfører Tore Askildsen. Foto: Jarle R. Martinsen

Mens de andre partiene ikke vil ha eiendomsskatt for verk og bruk, mener KrF at man ikke kommer utenom det fra 2017. — Det er fra da at vi ikke har dekning på budsjettet, sa Askildsen.Det fikk Møll til å sukke oppgitt. - Jeg har sittet i denne sal siden 1987 og har stadig vekk fått høre at vi må ha dekning for noe som skjer flere år fram i tid. Jeg vil ikke være med på det, sa han.

Jeg velger å være optimist

Han mente at man må finne dekning i senere budsjett. - Jeg velger å være optimist og tro at det likevel går bra, sa han.

Og det var da ordføreren kalte han en drømmer. Men det tok Møll med et bredt smil.

Interessant

Fra debatten om eiendomsskatt kom Venstre Stein Inge Dahns med følgende kommentar: - Dette var interessant at et samlet politikerkorps nå går inn for

eiendomsskatt.

Ordfører Tore Askildsen (KrF) sa at de deler ønsket om å ikke innføre eiendomsskat for verk og bruk.

— Men vi kommer likevel ikke bort fra dette for å få budsjettet i balanse, sa Askildsen. Partiet foreslår derfor at dette innføres fra 2017. ## - Tvinger seg fram

En viktig grunn er at når Mandal blir slått sammen med en eller flere nabokommuner tvinger dette seg fram uansett, fordi man ikke kan ha ulike former for eiendomsskatt etter sammenslåing. Alle de aktuelle nabokommunene har alt nå skatt på verk og bruk.

— At en kommunereform skal straffe næringslivet kan ikke vi gå med på, kommenterte Dahn.Even Tronstad Sagebakken (Ap) sa at heller ikke de ønsker e-skatt på verk og bruk. - Vi må heller stimulere til etablering i kommunen, sa han. Men partiet foreslår at eiendomsskatten for bolig og fritidsboliger skal økes fra 2017 fra 2 til 3,25 promille.

— Men vi vil jobbe for å unngå denne økningen, sa han.

Fikk flertall

Hannah Dybesland (H) redegjorde for ellers for forslaget til budsjett fra Høyre og Fremskrittspartiet som til slutt fikk flertall.

Høyres Hannah Dybesland ville ha en rekke endringer i biudsjettet i forhold til forslaget fra rådmannen. Blant annet vil partiet bygge et helsehus i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi ønsker at ordningen med kontantstøtte skal videreføres, sa hun.Ellers foreslo de følgende endringer i budsjettet i forhold til hva rådmannen ønsker:

• Avtalen «inn på tunet» skal videreføres så lenge det er behov.

• Dagsenter for psykisk helse skal bestå så lenge det er behov.

• Avtalen for drift av «Fyrlyset/Jobben» skal videreføres så lenge det er behov.

• Familiesenteret skal bestå så lenge det er behov.

• Bemanningsnivået i nattpatruljen opprettholdes på dagens nivå, inntil evt. velferdsteknologiske løsninger kan gi et tilsvarende tjenestetilbud.

Partiene vil at byggingen av omsorgsboliger på Orelunden tas ut og det skal utredes bygging av nytt «helsehus». De vil også at leie av en ny flerbrukshall i Holum skal innarbeides i budsjettet.

Budsjettdebatten i bystyret er 11. desember.