— Dette fremstår som en unnamanøver for et rot som Høyre og deres gruppeleder selv har skapt. I stedet burde partiet gå ut og beklage hele saken, sier Liv-Else Kallhovd, tidligere hovedtillitsvalgt i Mandal kommune og nestleder i Fagforbundet i Vest-Agder.

Det samme mener KrFs lokalleder i Mandal Christoffer Westermoen.

— Slik saken utvikler seg, virker Høyre mer opptatt av å ta ordføreren fremfor å innse egne tabber, sier han.

Ble sykmeldt

Rådmann Knut Sæther er fortsatt sykmeldt etter at han 24. oktober fikk en telefon fra Høyres gruppeleder i bystyret, Sven Seljom.

Ifølge Sæther fikk han beskjed om at han ikke lenger har tillit i bystyret, noe han opplevde som en oppsigelse. Deretter sykmeldte han seg.

Seljom på sin side benekter å ha sagt noe om manglende tillit.

Lovlighetskontroll

Nå vil Høyre i Mandal at fylkesmannen skal sjekke lovligheten av et driftsstyremøte som ordføreren innkalte til for snart to uker siden. Her ble rådmann-saken drøftet uten at verken Sæther eller Seljom var til stede.

Konklusjonen på møtet var at rådmannen fortsatt har tillit.

— Vi krever at dette møtet skal annulleres og gjennomføres på nytt på en korrekt måte, sier leder av Høyre i Mandal, Ove Nodeland.

Må ta opp

Han er overhodet ikke enig med Kallhovd og Westermoen i at Høyre prøver å endre fokus.

— Nei, det er helt nødvendig å ta opp ordførerens håndtering av saken, sier han.

Partiet mener at driftsstyremøtet inneholdt flere formelle feil, blant annet at det satt deltakere der som ikke er valgt inn i driftsstyret. Videre skal det ikke ha vært votert over hvorvidt det var tillit til rådmannen slik ordføreren sa i etterkant av møtet.

Derfor vil de ha lovlighetskontroll av dette møtet, noe som må behandles på neste driftsstyre.

— Det spesielle er at store deler av møtet gikk til å diskutere innholdet i en telefonsamtale uten at noen av de som hadde hatt den var til stede, sier Nodeland.

Graverende

Kallhovd mener derimot at saken ikke handler mest om innholdet i telefonsamtalen mellom rådmannen og Seljom.

— Det mest graverende er at Seljom overhodet ringte rådmannen for å snakke om hans ansettelsesforhold. Han hadde ingen ryggdekning for noe slikt, og spesielt ikke om han uttrykte mistillit til rådmannen slik Sæther sier han gjorde, sier hun.

Hun hevder det betyr lite om driftsstyremøtet kan ha gjort formelle feil. - Det viktigste var at politikerne fikk uttrykt tillit til rådmannen slik at han kan komme tilbake på jobb, sier Kallhovd.

- Treffer kjernen

Ordfører Tore Askildsen har lite lyst til å kommentere saken ytterligere ut over å si at han mener Kallhovd og Westermoen treffer sakens kjerne.

— Jeg mener driftsstyremøtet ble behandlet på en korrekt måte, sier Askildsen.

— Både Kallhovd og Westermoen mener at Frp og Høyre bruker denne saken for å igjen kritisere deg som ordfører?

— Det vil jeg ikke ha noen mening om, sier Askildsen.

- Kan ringe når jeg vil

Høyres gruppeleder, Sven Seljom, ser ikke at han kunne gjort noe annerledes i rådmann-saken. - Min mening er at jeg kan ringe til rådmannen når jeg mener det nødvendig. Og i dette tilfellet skjedde det i de beste hensikter foran en medarbeidersamtale, sier han.

Seljom mener saken er dårlig håndtert av ordføreren. - Saken burde vært unntatt offentlighet fra begynnelsen og ikke endt opp i et driftsstyremøte som nå viser seg har formelle feil, sier han.

Seljom kunne ikke delta i driftsstyremøtet der rådmann-saken ble drøftet. Han sier han ikke visste at telefonsamtalen mellom han og rådmannen skulle være tema.

— Alt jeg visste var at det handlet om en personalsak. Ordføreren skulle utsatt behandlingen av saken til jeg kunne vært med når noe jeg hadde sagt i en telefonsamtale ble tema, sier han.