AGDER: Samlet sett har de åtte på Agder fått 1,5 millioner kroner i erstatning, opplyser Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i en pressemelding. Av de åtte på Agder er det gitt medhold til erstatning til to barn.

Det er utbetalt totalt 1,5 millioner kroner i erstatning til pasienter og pårørende i Agder-fylkene. Alle medholdssakene, bortsett fra en voksen person med regionalt smertesyndrom, er fortsatt under behandling når det gjelder å fastsette det endelige erstatningsbeløpet.

Åtte saker fra Agder under behandling

Spesielt når det gjelder personer som har fått narkolepsi, tar det tid å fastslå omfanget av sykdommen, noe som er viktig før erstatningen endelig fastsettes.

— Vi har gitt avslag i fire saker fordi vi har kommet frem til at plagene ikke skyldes vaksinen, derfor har ikke pasientene fått medhold, heter det i pressemeldingen.

Det er fortsatt åtte saker fra Agder-fylkene som er under behandling, opplyser NPE.

Tre voksne fikk narkolepsi

NPE har fastslått at over 50 personer har rett til erstatning etter vaksineringen mot svineinfluensa. Nå er det også gitt medhold til tre voksne som har fått narkolepsi etter Pandemrix-vaksineringen.

Norsk pasientskadeerstatning har mottatt totalt 292 saker og utbetalt drøye 16 millioner kroner i erstatning i saker som dreier seg om skade etter svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Av de 292 sakene som er mottatt er 166 saker ferdigbehandlet når det gjelder vurderingen om erstatningssøkeren har rett til erstatning eller ikke.

Voksne skal også få erstatning

Det er gitt medhold i 52 saker. Det er 42 barn og unge mellom 4 til 19 år som har fått medhold i at de har fått narkolepsi som kan skyldes vaksinen. I noen av de nylig ferdigvurderte sakene finner vi også voksne som har fått narkolepsi som kan skyldes vaksineringen:

— Studier som er foretatt i Norge, Sverige og Finland viser en økt forekomst av narkolepsi hos barn og unge som har fått vaksinen. En tilsvarende sammenheng mellom vaksinen og denne sykdommen hos voksne har ikke vært påvist, men vi ser nå noen saker der voksne har utviklet denne alvorlige sykdommen etter vaksineringen, sier NPEs direktør Rolf Gunnar Jørstad.

– Dersom vaksinen kan være årsak til utviklingen av narkolepsi og vi ikke kan finne en annen og mer sannsynlig årsak enn vaksinen, skal det gis erstatning i disse sakene, understreker Jørstad.