IDYLLISKE KUHOLMEN: Gjesteboligen skal plasseres bak til høyre i bildet, mellom Rasmussens bolig og naboen. ARKIVFOTO: Reidar Kollstad Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Rasmussengruppens direktør, Dag Rasmussen (44), har over 400 kvadratmeter gulvflate i dag. Han ønsker i tillegg en gjestebolig på 101 kvadratmeter, plassert mellom egen villa og naboens hus på Kuholmen.

— Han har fått byggetillatelse og kan nå søke om igangsettingstillatelse, om han ønsker det, bekrefter byggesaksbehandler Anne Lise Berland i Kristiansand kommune overfor Fædrelandsvennen.

Fram og tilbake

For snart tre år siden fikk Rasmussen det første avslaget fra plan- og bygningsetaten. Et par måneder senere, våren 2010, vendte så byutviklingsstyret tommelen ned for søknaden.

Politikerne begrunnet med naboens tap av utsikt og følelsen av å bli innebygd, og mente boligen burde plasseres mindre sjenerende.

Men direktørens klage til Fylkesmannen førte fram. Etter at Rasmussen hadde senket bygget med 40 centimeter delte de ikke kommunens vurdering av utsiktstap.

Dessuten mente Fylkesmannen at reguleringsplanen hjemler to boliger. I 1966, da den tidligere fylkesmannsboligen skulle bygges, ble to tomter slått sammen til én stor, på over tre mål.

Da klagde nabo Skuland saken til Sivilombudsmannen, som anmodet Fylkesmannen om ny saksbehandling. Konklusjonen forelå sist sommer, og gikk også denne gang i Rasmussens favør:

- Ikke skadelidende

— Vår konklusjon er at hensynet til reguleringsbestemmelsene ikke vil bli skadelidende, forklarer saksbehandler Beate Storesund hos Fylkesmannen.

Nå har Sivilombudsmannen tatt deres vurdering til etterretning:

«Etter en helhetsvurdering har jeg etter dette ikke funnet grunn til å gå videre med saken. Dette innebærer imidlertid ikke at jeg slutter meg til fylkesmannens rettsforståelse.» heter det i brevet signert Arne Fliflet.

Eiendommen utvikles dermed i to etapper. Første runde var da rederarvingen kjøpte den gamle, én etasjes fylkesmannsboligen for 5,5 millioner kroner i 1998. Den ble revet, og et par år senere flyttet han inn i en langt større, to etasjers villa med beste utsikt over innseilingen.

Det lyktes ikke Fædrelandsvennens å få en kommentar fra Dag Rasmussen fredag.