KRISTIANSAND: — Jeg synes sykehuset argumenterer godt for å bli nasjonalt kompteansesenter for flått. Både fordi dette er den regionen i Norge som har flest flått-tilfeller, fordi de siden 80-tallet har forsket på dette og fordi de har satt av ressurser til dette. Så jeg mener det er veldig mye som taler for at sykehuset kan bli et nasjonalt kompetansesenter, uten at jeg skal konkludere på forhånd, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre under tirsdagens besøk på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

– Dette er noe vi klinikere ønsker, og vi forbereder nå prosessen med søknad, sier forsker Randi Eikeland ved Sørlandet sykehus nevrologiske avdeling.

Støre hadde selv bedt om å få informasjon om sykehusets flåttkompetanse når han skulle besøke Sørlandet sykehus. Så på lunsjmøtet med sykehusledelsen tirsdag formiddag, presenterte forskeren Unn Ljøstad og avdelingsleder for mikrobiologisk avdeling, Sølvi Noraas siste nytt om flåttforskningen.

Det er allerede allment kjent at Sørlandet sykehus sitter på Norges fremste kompetanse innen forskning på flåttbårne sykdommer og behandling.

– Dersom vi kan bli nasjonalt kompetansesenter, vil vi få anledning og ressurser til å spre kunnskapen vår, sier forsker Unn Ljøstad.

Og nettopp det er et viktig poeng for statsråden:

— I en tid da mange mennesker uroer seg, med rette og urette, om flått, er det viktig å løfte fram fagmiljøene og den kunnskapen de sitter på, sier Støre til Fædrelandsvennen.

De angivelige flåttproblemene til Lars Monsen ble tema da helseminister Jonas Gahr Støre gjestet Sørlandet sykehus tirsdag. Foto: NTB Scanpix

Under møtet ble oppstusset rundt villmarksmannen Lars Monsens angivelige borreliasmitte kommentert. Blant annet mente Ljøstad det er frustrerende at både Monsen, politikere som Erna Solberg og Norsk borreliosesenter bidrar til forvirring rundt hva som er sant og ikke om flått og sykdommen.

— Vi vet med sikkerhet, ut fra forskning, at man ikke kan ha Lyme borrelia uten at det fins kliniske funn. Vi vet også med sikkerhet at antibiotikabehandling utover fire uker ikke har noen virkning, sa Ljøstad.

Monsen har nemlig hevdet at han har borreliasmitte, og han har latt seg behandle med antibiotika i månedsvis via Norsk borreliosesenter. Dette påstår han har hjulpet. Og i blogger og på nettsamfunn har bølgende gått høyt i diskusjonene om temaet.

Både sykehusdirektør Jan-Roger Olsen og styreleder Camilla Dunsæd sier tirsdag formiddag til Fædrelandsvennen at de vanskelig kan se for seg at sykehusledelsen vil gå i mot en søknad om å bli kompetansesenter.

Formelt har ikke sykehuset vedtatt at det skal søke Helse Sør-Øst om denne anerkjennelsen. Når det er gjort, vil søknaden, om den blir godkjent i Helse Sør-Øst, bli videresendt til helse— og omsorgsdepartementet for endelig avgjørelse.

Dersom sykehuset får den statusen, vil det innebære både status og mer penger. Både Ljøstad og Eikeland mener dette først og fremst vil bli brukt til både å informere offentligheten og fagmiljøer i Norge om kunnskapen sykehuset, også i samarbeid med Universitetet i Agder, frambringer og diagnostisering og behandling av flåttbårne sykdommer.