KRISTIANSAND: Det var en 19 år gammel canadier av asiatisk opprinnelse som ble funnet på en holme nordvest av Oksøy, får Fædrelandsvennen bekreftet.

— Vi lyste med lyskaster og så ham på holmen, forteller båtfører Sven Svendsen på redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen».

Han var våt på buksa, men hadde ikke vært uti sjøen, forteller Svendsen. Kraftig nedkjølt ble han funnet klokka 23 og brakt til land der han ble hentet av ambulanse.

Mannen opplyste til mannskapet at han var 19 år gammel, men gav ingen forklaring på hvorfor han befant seg i en kano på det tidspunktet av døgnet. Senere kom det frem at 19åringen er elev ved Ungdom i oppdrag på Skjærgårdsheimen på Flekkerøya.

Det var Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) som meldte om redningsaksjonen som pågikk lørdag kveld, etter at padleren ble meldt savnet i området Flekkerøy/Oksøy.

Det var snakk om en rød kano med én person ombord.

Ville oppleve Oksøy

— Sånn som vi har forstått det, så har han dratt ut ved 18-tiden. Han har hatt et ønske om å oppleve Oksøy, og endte opp med å dra ut dit alene, forteller Geir Bergkvist, som var med på redningsskøyta under aksjonen.

Canadieren har vært i Kristiansand omtrent et halvt år, og skal reise hjem til Canada mandag morgen.— Han er en friluftsmann, og har padlet mye hjemme i Canada, sier Ståle Braseth, daglig leder ved Ungdom i oppdrag, Skjærgårdsheimen og fortsetter:

— Han er imidlertid mest vant til å padle i elver, og merket fort at strømmene utenfor Flekkerøy var annerledes enn han hadde forventet.

Politiet bekrefter

— Redningsskøyta har tatt med seg en mann fra Oksøy, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Sverre Birkeland, til Fædrelandsvennen.

- Han fraktes nå til land for helsesjekk, sier han like før klokka 23.30.

- Hvem meldte ham savnet?

— Det var noen bekjente, etter at han la ut på tur fra Flekkerøy. Jeg vet ikke hvor lenge han var ute, men vi fikk savnetmeldingen klokka 21.15. HRS koordinerte søket til sjøs, med redningsskøyta og noen flere båter, sier Birkeland.

Sørvest av Oksøy

Edvard Middelthon, redningsleder ved HRS, sier til Fædrelandsvennen at padleren ble lokalisert sørvest av Oksøy. Meldingen til dem kom klokka 21.40. — Båter i området ble varslet, og kystvakt, politibåt og redningsfrivillige fra Flekkerøy dro ut i båt.

- Han ble funnet klokka 23.00 av redningsskøyta Bent R. Rasmussen, og var svært kald da han ble tatt hånd om.

Det blåser syv meter i sekundet på Oksøy lørdag kveld, og temperaturen i vannet er fire grader.