— Umiddelbart synes jeg dommen på 10 års fengsel er veldig streng. Samtidig må jeg legge til at vi hadde forespeilet at dette kunne bli utfallet. Sånn sett er det ikke overraskende at resultatet ble slik som det ble, sier Nils Anders Grønås, sørlandskvinnens norske forsvarsadvokat

Han kritiserer rettsystemet i Ecuador for hvordan saken er blitt håndtert.

— Selve prosessen virker underlig, selv om jeg har sluttet å la meg overraske. Det mest underlige er kanskje at kvinnen ikke var til stede under rettssaken. Det sies at begrunnelsen for at hun ikke fikk delta var at de ikke hadde kapasitet til å kjøre henne til rettslokalet, det forteller vel det meste. Dessuten synes jeg at det er et tankekors at en så omfattende og alvorlig sak var over på tre timer i retten, sier Grønås.

- Ingen lett oppgave

Dommen ble anket på stedet. Ifølge Grønås er reglene likevel slik at det må gå 14 dager etter at dommen er forkynt før en formell anke kan innleveres. Det finnes tre ankemuligheter. En førsteinstans, og to instanser til.

— Hva er dine forventninger til det som vil skje videre?

— Nå har vi fått en liten pekepinn på hvordan rettssystemet fungerer, og hva man kan forvente. Det er ingen lett oppgave vi har foran oss, men vi vil gjøre vårt ytterste for at ting skal bli annerledes i neste runde.

- Ukjente forhold for oss i vesten

— Hva tenker du om rettssikkerheten i Ecuador?

— Vi har flere eksempler som viser at dette ikke er det de har sitt største fokus på. Det har vi sett tidligere i rettsprosessen, og vi ser det igjen nå. Det at kvinnen ikke deltar i sin egen rettssak, er bare ett av flere forhold som er svært ukjente for oss i den vestlige verden, og i Norge.

Grønås har ikke vært i kontakt med den dømte sørlandskvinnen, men mandag kveld etter rettssaken snakket han med hennes lokale forsvarer og familien hennes som er til stede i Ecuador.

— Familien tar dette tungt, og de synes at dommen var veldig streng. Vi må avvente og se hva som skjer videre nå, men naturligvis er de preget av resultatet som de nå er kjent med.