— Det har kommet innmari mye nedbør disse dagene. I tillegg har det vært mildt, og snø og is har smeltet ned fra fjellet. Værsystemet lå lenge litt låst over deres region, sier Rafael Escobar Løvdahl, meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Fredag ble det varslet at ekstremværet «Synne» ville ta med seg store nedbørsmengder over særlig Rogaland og Vest-Agder. Også i nordvestlige deler av Aust-Agder ble det varslet om mye nedbør. Enkelte steder kunne det falle opp mot 200 millimeter nedbør, varslet meteorologene.

— Nedbørsmengden har vært som forventet, men dette er sjelden kost. Likevel vil vi på sikt se mer av denne typen ekstremvær i takt med at man har en økende temperatur på kloden. Konsekvensen i et lengre perspektiv er at vi vil få mer intens nedbør, sier Løvdahl.

Rødt nivå

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet søndag flomvarselet for Vest-Agder og Rogaland til rødt nivå. Nivået tas sjelden i bruk, og innebærer at det er fare for oversvømmelser og flomskade på bebyggelse og infrastruktur over store områder. Mandag er nivået fortsatt på rødt i flere kommuner i Vest-Agder.

Han skulle nok heller tatt båten, bilisten som tok fatt på vannmassene ved Vigeland søndag. Foto: Kjartan Bjelland

— Flere steder i Vest-Agder har vi registrert 50-årsflom, uten at vi har full oversikt over hvilke steder det gjelder. Vi må helt tilbake til 1992 og 1983 for å finne flommer i dette området på denne størrelsen. Dette har vært en sjelden flom, sier Anne Gunvor Berthling, vakthavende hydrolog ved NVE.NVE og Meteorologisk institutt varslet tidlig at det var indre strøk i Vest-Agder som sammen med Rogaland ville få det mest ekstreme været. Det ble også varslet om jord- og snøskredfare flere steder i fylket.

— Søndag ettermiddag var de fleste vassdragene i ferd med å synke, men nederst i Sirdalsvassdraget og Lundevatnet i Sirdal steg nivået fortsatt søndag kveld, sier Løvdahl.

Fare for utglidninger

Når Synnes herjinger nå er over, kan sørlendingene vente seg en langt roligere værtype de kommende dagene.

— Mandag vil det hele roe seg ned. Det vil bli rolige vindforhold, og oppholds de neste dagene, sier meteorolog Løvdahl.

At vannet nå er på retrett, byr likevel på nye utfordringer.

— Nå er det fare for erosjon og glidninger i de store vassdragene, sier Hervé Colleuille, seksjonssjef ved NVE.

Mandag er jordskredvarselet justert ned til laveste nivå i alle fylker utenom Rogaland og Hordaland.