— Det har vært et veldig givende og lærerikt halvår, og jeg har lært mye om meg selv og om hvordan jeg blir oppfattet av andre, sier Hjetland, som fredag fikk rangen konstabel.

Han fullførte treårig videregående utdannelse ved KKG i vår, var på opptak til befalskurs på Kjevik i sommer, og fra januar av skal han instruere rekrutter. Befalskurset innebærer en fordypning i den vanlige soldatutdanningen, og består av seks måneders teori og seks måneders praksis. Etter nyttår starter praksisen.

Tungt fysisk og mentalt

— Jeg har enda ikke jobberfaring, men jeg oppfatter Forsvaret som en bra arbeidsplass. Kurset har vært preget av flere tyngre belastninger, både fysisk og mentalt, og man lærer kroppen å kjenne under krevende forhold. I tillegg blir man utfordret av andre, og konstant vurdert av en veileder og de andre medlemmene på laget, sier Hjetland.

Kommandørkaptein Trygve Jensen ved KNM Harald Haarfagre i Stavanger utdyper hva elevene har vært igjennom.

— Noen leksjoner skjer innendørs, men det største klasserommet vi har er utenfor de fire vegger. Elevene har vært igjennom alt fra håndtering av våpen til sluttet orden og fysiske øvelser, et vidt spekter av det Forsvaret driver med. Ett av fagfeltene er militær pedagogikk og undervisningslære, som Hjetland ble best i sitt kull på, sier kommandørkapteinen.

- En stor ære

Hjetland er nå en liten tur hjemme, etter å ha blitt uteksaminert.

— Jeg er veldig fornøyd med å ha fått prisen, det er en stor ære. Det var egentlig litt tilfeldig at jeg valgte Sjøforsvaret, jeg visste bare at jeg ville ha en lederutdanning fra Forsvaret. Nå har jeg forpliktet meg til ett år, og jeg vurderer å takke ja til et eventuelt tilbud om jobb etter førstegangstjenesten, sier den ferske konstabelen.