Kåre Sørbø er skuffet, men får ingen sympati fra politiet som vil håndheve regelverket for snøscooterkjøring strengt. Foto: Johs. Bjørkeli

— Flisespikkeri av politiet, mener Sørbø.

Han hadde dratt inn til Fidbekkstøylen for å sjekke hytta i påsken.

— Dit har jeg snøscooterløyve. Men da jeg kjørte videre til Guldborgstøylen to kilometer unna, kom politiet. Jeg skulle møte en kamerat for å se etter ved. Det kostet meg 8000 kroner i forenklet forelegg, sier Sørbø.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Advarsel

Han mener politiet kunne nøyd seg med en advarsel og heller konsentrert seg om andre og mye grovere lovbrudd.

Men hos politiet møter Kåre Sørbø ingen forståelse.

— Det må være et minimumskrav at folk har et løyve dit de kjører. De må være bevisste på at de blir tatt om de kjører utenfor den ruta de har fått lov til å kjøre, sier lensmann Dag Hovden ved Bykle og Valle lensmannskontor.

Sørbø sier at han kjørte på gamle rettigheter som gården i Homme har og mener at politiet burde tatt hensyn til slik sedvane. Dessuten har gården vedrett der.

- Burde anket

Sørbø sto på Guldborgstøylen og pratet med naboen som hadde dratt i forveien da politiet kom kjørende fra Fidbekkstøylen. Naboen med motorsag på sleden har ervervsløyve og har dermed lov å kjøre der han måtte ha oppdrag. To andre valldøler med snøscooter hadde også kommet til Guldborgstøylen på dette tidspunktet.

Jeg burde ha anket.

— Politiet bare sjekket papirene våre og sa at om vi ikke hørte noe, så var det greit.

— Et par uker senere ble jeg innkalt til forhør. Der regnet jeg med at de ville godta forklaringen min, at jeg kjørte etter høyskogvegen og at jeg skulle hogge ved. Men nei. I sommer kom det altså et forenklet forelegg på 8000 kroner i posten.

— Jeg burde ha anket. Da jeg henvendte meg til Valle kommune etter hendelsen for å skaffe meg løyve til å kjøre mellom Fidbekk og Guldborgstøylen og videre til Tveitebø, så fikk jeg dette med en gang. Jeg var i god tro, sier Sørbø til Fædrelandsvennen.

Strengt

Hovden sier regelverket er veldig strengt.

— Vi ønsker å være konsekvente og forutsigbare. Folk har bare lov å kjøre etter den ruta de har fått tildelt. De skal ikke avvike traséen i det hele tatt. Våre kontrollrutiner har ikke vært veldig strenge.

— Løyvet gjelder i utgangspunktet kun transport av varer og utstyr, ikke bare seg sjøl. Hittil har vi bare kontrollert at de har løyve. Vi har ikke kontrollert at mengden av utstyr samsvarer med løyvet, sier Hovden.

Slik er regelverket

All ferdsel med motorkjøretøy i utmark er regulert av Nasjonal forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag.

Frakt av proviant og utstyr til private hytter er ikke tillatt uten at kommunen innvilger dispensasjon.

Om hytta ligger minst 2,5 kilometer fra brøytet bilvei, gir Valle kommune dispensasjon for kjøring av proviant, materialer og annet utstyr. Dispensasjon gis også for nødvendig tilsyn med hytter. Dispensasjonen gjelder for hele eierfamilien med barn. Leier søkeren hytta, inkluderer dispensasjonen bare ektefelle/samboer.

Det gis også dispensasjon til personer som har transport som en del av yrket sitt. Det kan også gis dispensasjon for kjøring av ved fra egen eiendom til hytte eller kjøring av ved fra annen manns grunn.