Vannstanden er allerede lav i sommer. Hvis demningen rives, vil vannstanden synke med fem meter. Foto: Torgeir Strandberg
Dette er dammen Høie Eiendom ønsker å fjerne så fort som mulig. Foto: Torgeir Strandberg
Vannstanden er allerede lav i sommer. Hvis demningen rives, vil vannstanden synke med fem meter Foto: Torgeir Strandberg

— Senker de vannstanden med fem meter, så er det jo ikke vann igjen, Nils Olaf Wehus, som uttaler seg på vegne av beboerne i nærheten Stemmen.

Høie eiendom har søkt NVE, Norges Vassdrags- og energidirektorat, om å få legge ned dam Lonan. Går søknaden gjennom, er årets sommer den siste hvor du kan legge badeturen til dammen.

— Det er helt på trynet at de vil rive dammen, jeg synes Vennesla kommune burde tatt over. Det kommer til å ta 20 år før terrenget er fint igjen her, tror jeg. Situasjonen er fortvilet, sier Wehus.

Ingen nytte lenger

— Jeg kan ikke forskuttere noe på resultatet av søknaden ennå. Vi finner ingen saker vi kan sammenligne med, sier damingeniør Andreas Fløystad i Sweco, som har søknadsjobben om å få fjernet dammen for Høie Eiendom.

Vannstanden er allerede lav i sommer. Hvis demningen rives, vil vannstanden synke med fem meter. Foto: Torgeir Strandberg

Høringsfristen er satt til 15. september. Grunnen til at de vil ha den fjernet, er at Høie eiendom ikke bruker dammen i dag. Av den grunn vil de ikke ta kostnadene med vedlikehold, tilsyn og drift som følger med. - Høie Eiendom har ikke lenger noen nytte av magasinet og ønsker ikke lenger å holde anlegget ved like, skriver selskapet til NVE i søknaden.

Krever tungtveiende grunner

Dammen demmer opp Høie-vassdraget. Høie Eiendom vil fjerne hele demningen og sørge for at vannføringen går tilbake til hva den var før demningen ble satt opp, som de har sin rett til ifølge vannresursloven.

Dammen ble opprinnelig etablert for å forsyne Høie fabrikker med strøm og driftsvann. Fjerningen vil føre til at vannstanden senkes med fem meter, ifølge Høie Eiendom. Selskapet vedgår at et tomt vannmagasin vil se stygt ut de første årene, men mener at terrenget vil gro tilbake og fremstå som før dammen ble etablert på midten av 1800-tallet «etter noen år».

Argumentet mot er er hvis fjerningen kan føre til påtakelig skade eller ulempe for allmenne interesser. Saksbehandler i NVE, Anders Skalleberg, har ikke sett noen utspill til høringen ennå. Han sliter med å spå utfallet av saken.

— Det skal tungtveiende grunner til at vassdragseier ikke skal få lov til å fjerne en demning, men det er allmenn interesse knyttet opp mot vannspeilet som det er nå med tanke på rekreasjon. Jeg er usikker på hva utfallet blir, sier Skalleberg.

Ingen bading på 25 år

Ole Holbæk-Hanssen, daglig leder for Høie Eiendom, mener at demningen må fjernes så fort som mulig hvis søknaden går i boks. De vil helst unngå utgiftene som vil påløpe for å få demningen godkjent etter dagens mål.

Dette er dammen Høie Eiendom ønsker å fjerne så fort som mulig. Foto: Torgeir Strandberg

— Får vi konsesjon til å fjerne dammen, starter vi arbeidet i høst eller vinter. Vi går i gang så fort som mulig etter at vi har fått noen til å gjøre jobben. Vi antar at vi må ut med en fem-seks millioner for å gjøre demningen godkjent etter dagens standard. Det har kommet en del nye krav siden den ble bygget, sier Holbæk-Hanssen. - Hva tenker du om at det kan bli siste sommer hvor man kan bade i dammen?

— Nå har jeg kjørt forbi der i 25 år, og jeg har aldri sett noen bade der på den tiden. Så jeg tror ikke det blir store savnet, sier Holbæk-Hanssen.