— Erfaringene fra utprøving i Danmark viser til konkrete episoder hvor appen har blitt brukt ved kriser med lovende resultater, sier spesialrådgiver Geir Hausvik ved Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus i følge en pressemelding fra sykehuset.

Sørlandet sykehus og Kunnskapssenteret har i samarbeid med danske programvareutviklere utarbeidet app’en, som heter MinPlan Norge. Dette er en elektronisk plan for forebygging og håndtering av kriser.

Les mer:

Selvmord

Appen lanseres på Verdensdagen for selvmordsforebygging onsdag 10. september under et lokalt arrangement ved Universitetet i Agder. Arrangementet er i regi av LEVEs fylkeslag i Aust— og Vest-Agder, i samarbeid med UiA og RVTS Sør.

Appen er i følge pressemeldingen basert på en anerkjent metode, også kjent som kriseplan, eller mestringsplan, som allerede benyttes i arbeidet med forebygging av selvmord.

Hvert år velger 500 nordmenn å gjøre slutt på livet av ulike årsaker. I 2013 foretok Sørlandet sykehus mer enn 1000 akuttinnleggelser av pasienter med selvmordstanker. Fylkesmannen i Vest-Agder har i flere år vært bekymret for antall selvmord på Sørlandet.

Tillegg

— Denne appen er et supplement, eller alternativ, til dagens papirløsninger. Vi tror man oppnår økt tilgjengelighet til planen dersom den ligger lagret på telefonen. En plan for hva man kan gjøre i en krisesituasjon har vist seg å være avgjørende for mange fortvilte mennesker, slik at de har greid å avverge at den blir livstruende, sier klinikksjef Oddvar Sæther.

Les mer:

Innholdet i mestringsplanen utarbeides av brukeren selv, eller i samarbeid med behandler, og består av faresignaler, samt strategier for å mestre disse. Det er også lagt inn en komplett oversikt over landets legevaktkontorer, kontaktinfo til Alarmtelefonen for barn og unge, og Mental Helse. Man kan også legge til et eget nettverk, som kan kontaktes når livet oppleves tøft.

Gratis

MinPlan Norge er gratis og reklamefri. Den er også kompatibel med både Android ogIOS-systemet, og nedlastbar for store deler av smarttelefon-markedet.

— Vi håper at MinPlan Norge gjør terskelen lavere for å søke hjelp, og at vi på sikt kan videreutvikle dette hjelpemiddelet til det beste for brukerne, sier Hausvik i følge pressemeldingen fra sykehuset.