KRISTIANSAND: Han har nemlig regnet ut at desembersnøen, som ingen ende tok, vil koste bykassen ganske nøyaktig 10,2 millioner kroner.

— Vi lå an til å ha penger igjen, en halv million kroner, på budsjettet for vintervedlikehold. Men så kom det snø hver eneste helg i desember, sier en lettere resignert byingeniør Terje Lilletvedt til Fædrelandsvennen.

Byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune

Selv om de tre første helgene gjorde sitt innhogg, var det jule— og nyttårshelgen – perioden 22. desember til og med nyttårsaften – som tok kransekaka og mer til:6,5 millioner kostet de gjentatte utkallingene av totalt 100 brøyteenheter i denne perioden.

- Himla mye penger

Byingenøren har ingen forklaring på at snøen stort sett faller i helger, men rent samfunnsøkonomisk mener han det er til gagn fordi det letter fremkommeligheten for alle parter.

Med tanke på at budsjettet for ny asfalt er på to millioner, er han lei seg for at så mye penger går rett i snøfonna.

— Vi har jo ikke akkurat lagd et varig monument. Det koster himla mye penger, og er borte etter kort tid.

Det er kun kommunens egne folk, det vil si 20 av de 100 enhetene, som koster ekstra i helger og på helligdager. De private kontraktørene har en fast timepris, uansett når de kalles ut.

Nærme rekorden

Dermed ryker ingeniørvesenet på et underskudd på 9,7 millioner kroner, med et budsjett på 24,5 millioner kroner. Rekorden stammer imidlertid fra 2010, da vintervedlikeholdet kostet 37 millioner.

Når det er sagt, er man fra kommunens side svært fornøyd med egen innsats i snøføyken.

— Jeg er veldig stolt over jobben vi og de private har gjort. Det har stort sett går bra, og tilbakemeldingene har vært gode, forteller Lilletvedt.

Kristiansand kommune har totalt sett budsjettert med et driftsoverskudd på 25 millioner, og heldigvis har andre, mindre værutsatte sektorer holdt sin ramme. På den annen side har skatteinngangen sviktet med 12-13 millioner, så resultatet som presenteres i februar blir langt fra så pent som ventet.