— Med bred profilering på TV 2 gjennom «Dyrepasserne» og «Sommer i Dyreparken» og ikke minst de nye gepardene, skulle alt ha ligget til rette for ny besøksrekord i år. Vi fikk en god start på sommeren i juni, men i juli ble det rett og slett for varmt. Mange foretrakk tydeligvis stranda og sjøen fremfor parkbesøk, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken i Kristiansand.

Mange tusen har hilst på de nye gepardene, men ikke så mange som parkledelsen hadde håpet. Foto: Tore André Baardsen

Dyreparken har aldri solgt så mange årskort, overnattinger og billetter til Sabeltann som i år. Ledelsen tror derfor det først og fremst er fastboende innenfor to timers kjøreavstand og folk med hytte på Sørlandet som har droppet parkbesøket i varmen. Det viste seg også at det var færre som benyttet årskortene sine i juli enn normalt.

Rekord i 2012

Dyreparken går foreløpig ikke ut med besøkstallet for juli måned, men Aamot legger ikke skjul på at det ble vesentlig svakere enn det de hadde håpet på. Han tror det nå blir svært vanskelig å klare å passere det magiske tallet på én million besøkende i løpet av året.

Den forrige rekorden ble satt i 2012 og var på 975.000 besøkende.

— Med en god sensommer og høst tror jeg likevel vi skal klare passere fjorårets besøkstall på 869.000, som også er det nest beste noensinne. Selv om forventningene var større, så er tallene på ingen måte dårlige. Vi ser at varmen har rammet andre skandinaviske dyreparker og fritidsparker hardere enn oss, sier Per Arnstein Aamot.

Besøkstallene inkluderer billettene som selges til Badelandet i Dyreparken.

Tapte på terrorfrykt

Det er ikke bare varmen som gjorde at Dyreparken hadde færre besøkende enn forventet i juli. Da PST torsdag 24. juli varslet om en mulig terroraksjon på norsk jord, sank antall besøkende i parken merkbart de tre påfølgende dagene.

— Dyreparken var i likhet med andre parker med mange besøkende av flere utpekt som mulige mål for en eventuell terroraksjon, og vi så at flere av denne grunn valgte å holde seg hjemme eller i alle fall ikke besøke oss den påfølgende helga etter PST sin advarsel, sier Per Arnstein Aamot.

Ny attraksjon

I 2015 får Dyreparken en ny attraksjon. I området vest for Kardemomme er det gjort klart for bygging av Hakkebakkeskogen. Grunnsteinen for den nye attraksjonen ble lagt ned allerede 12.12.2012, som var den dagen som Torbjørn Egner ville fylt 100 år.

I et intervju med Fædrelandsvennen tidligere i sommer uttalte Per Arnstein Aamot at gorillaer står høyt på ønskelisten. Parkledelsen har sett på mulighetene for å få på plass et internasjonalt bevaringsprogram for gorillaer.

For oss som arbeider i parken er det gøy å strekke seg mot nye mål og slette tidligere rekorder. Én million besøkende vil i den sammenheng være en viktig milepæl, sier Per Arnstein Aamot.