Det sier lederen av Kristiansand Arbeiderparti, Terje Næss. Han mener det er påfallende at Arvid Grundekjøn (H) under sin sommertilstelning mandag pekte på Mette Roth som partiets ordførerkandidat ved valget i 2015.

Ettersom det ligger i kortene at også lederen av Vest-Agder Høyre, Harald Furre, har ambisjoner om å klatre til topps på Høyre-listen, stusser Næss over at Grundekjøn gikk så klart ut til fordel for én kandidat før nominasjonskomiteen har kommet i gang med sitt arbeid. Han mener det tyder på et splittet parti:— Jeg kjenner ikke til hvor de politiske motsetningene i Høyre går, men Grundekjøns utspill er svært uvanlig, konstaterer han.

Revansjesugen

Selv har han tenkt å følge de tradisjonelle spillereglene i nominasjonsprosessen, men gjør det allerede nå klart at han selv ikke er Aps ordførerkandidat:

— Nei, det er ikke aktuelt, sier Næss.

Å ta en ny fireårsperiode i bystyret er han imidlertid ikke fremmed for, og han er revansjesugen på partiets vegne etter å ha blitt slått med hårfin margin av Høyre i 2011. Men henholdsvis 26,5 (H) og 26,4 (Ap) prosent av stemmene er de nå jevnstore i bystyret med 14 representanter hver.

- I motsetning til Høyre, er vi nå et veldig samstemt parti som ikke har hatt personstrider eller andre konflikter på mange år, sier Terje Næss, leder av Kristiansand Arbeiderparti. Foto: tore-andré baardsen

— I motsetning til Høyre, er vi nå et veldig samstemt parti som ikke har hatt personstrider eller andre konflikter på mange år, sier han.Jan Oddvar Skisland leder Aps nominasjonskomité som skal ha sitt første møte 23. juni. Han ønsker ikke å forskuttere prosessen:

Mette Gundersen?

— Det er som regel en fordel hvis nominasjonskomiteen kan begynne med nokså blanke ark, sier Skisland som selv var KrF-ordfører fra 2003 - 2007, men har representert Ap siden 2011. — Er Mette Gundersen en aktuell ordførerkandidat?

— Mette er en solid kandidat som vi skal ha en ordenlig prat med, er alt Skisland vil si.

Mette Gundersen var varaordfører fra 2007 - 2011, men vil ikke bekrefte at hun ønsker seg helt til topps:

— Ingen har klippekort til noe som helst, og jeg vil bidra til at partiet kan diskutere dette på fritt grunnlag, sier Gundersen som nå er partiets gruppeleder i bystyret.

KrFs rolle

— Hva synes du om Grundekjøns lansering av Mette Roth?

— Jeg vil ikke legge meg opp i nominasjonsprosessen i Høyre. Men jeg registrerer at han ønsker å gå til valg sammen med tre andre partier, og at det ene partiet, KrF, responderer med å si at de vil holde alle muligheter åpne.

— Betyr det at Ap vil fri til KrF igjen?- KrF er i denne perioden nokså avvisende og bundet til alliansen. Men ingen av partiene her i byen får over 50 prosent av stemmene, og noen må samarbeide, sier Gundersen.

Mens Høyre skal ha sitt nominasjonsmøte 25. november, ønsker Ap å ha listen klar i oktober for å komme tidlig i gang med valgkampen. Og Terje Næss er optimistisk:

— Nå tror jeg folk har begynt å se at de blåblå virkelig er blåblå. Dessuten er jeg overbevist om at den nye partilederen Jonas Gahr Støre vil bidra til å øke vår oppslutning også lokalt, sier han.

- Ikke vanlig å legge så sterke føringer

— Høyre har flyttet ordførerkampen ut i offentligheten veldig tidlig, og det er ikke sikkert alle i Høyre er like glade for det.

- Det er ingen til om at Arvid Grundekjøn har vært en mer konservativ ordfører enn det Per Sigurd Sørensen var, sier professor Dag Ingvar Jacobsen. Foto: Tore André Baardsen

Det sier professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag ved UiA.— Vanligvis legger ikke en avtroppende ordfører såpass sterke føringer for sin etterfølger. Det er heller ikke helt uvanlig at de har sin favoritt, men ideelt sett skal man følge forretningsorden og overlate dette til nominasjonsprosessen, sier han.

— Kan dette vanskeliggjøre arbeidet i nominasjonskomiteen?

— Ikke nødvendigvis, men at en kandidat lanseres så tidlig med betydelig støtte, kan legge noen føringer. Harald Furre har jo også gått ganske tydelig ut, og sånn sett er dette et tegn på at kampen har begynt.

— Tyder det på at Kristiansand Høyre er et splittet parti?

— Det trenger det ikke å gjøre. I alle partier er det ulike skillelinjer, noen rent politiske, av og til også personlige. Foreløpig er det ikke noe som tyder på en grunnleggende politisk splittelse. Men det er jo ingen tvil om at Grundekjøn har vært en mer konservativ ordfører enn Per Sigurd Sørensen var, og det er fullt mulig at Harald Furre også er en mer moderat kandidat. På den måten vil det også være en kamp om politikk i et parti som Høyre, sier professor Dag Ingvar Jacobsen.