Rune Johansen var på jobb ved Havforskningsinstituttet Flødevigen på Hisøy utenfor Arendal og oppholdt seg på kaia da han oppdaget en enorm skypumpe som bevegde seg forbi Torungen fyr. Da skypumpen forsvant bak fyret bestemte han seg for å dra ut med båten for å se på nærmere på fenomenet.

— Da jeg rundet fyret dukket det opp enda flere og på det meste var det fire stykker samtidig, forteller Johansen til Fædrelandsvennen.

Fanget på video

Han fisket fram mobilen og klarte å fange de enorme kreftene på video.

Johansen forteller at han på dette tidspunkt befant seg rundt en nautisk fra skypumpene og to nautiske mil fra land. En nautisk mil tilsvarer 1852 m.

— Da kunne jeg ikke komme meg nærmere fordi det blåste kraftig og bølgene vokste seg enda større. Temperaturen falt til pluss fem så jeg frøs veldig, forteller Johansen.

Foto: Rune Johansen

Han konstaterer at han aldri har sett noe liknende før her på kysten.— Det var et veldig spennende syn. Jeg ble helt imponert å se det så nært.

Høy puls

Johansen beskriver hendelsen som at skypumpen bygde seg opp og sugde mengder av saltvann opp i luften.

— Og når den hadde sugd nok mengder opp så ga den seg, sier Johansen.

Han innrømmer at pulsen steg noe da det herjet på som verst.

Foto: Rune Johansen
Foto: Rune Johansen
Foto: Rune Johansen

— Det ble litt skummelt når vinden begynte å blåse sånn opp, men jeg følte meg for så vidt trygg og holdt meg i bakgrunnen hele tiden.- Kollegaene mine som sto igjen på land synes jeg var litt gal som dro ut, men skrøt av bildene da jeg kom tilbake, sier Johansen.

Samme værmelding

Meteorolog Cecilie Villanger innrømmer at hun er misunnelig på Johansen og alle sørlendingene som tirsdag fikk oppleve skypumpene på nært hold.

— Det er ganske spesielt fenomen, jeg er litt misunnelig. Disse som har vært i dag har vært noe utenom det vanlige sammenliknet med det vi har sett tidligere i Norge.

Hun utelukker heller ikke at man kan få se flere skypumper i løpet av uka.

— Det er en liten sjanse for at det kan oppstå i onsdag og torsdag ettersom værsituasjonen er den samme med kraftige byger. De ustabile luftmassene avtar imidlertid på fredag, forteller Villanger.

Hun forteller at skypumper oppstår helst om sommeren med kraftige byger, og at det er andre mekanismer som skal til for at de skal danne seg om vinteren.Villanger forklarer at det ikke er sjøen som blir sugd opp, men

— Det som skjer er at sjøen blir pisket opp ettersom at det danner seg mye vind rundt pumpen. Lufttrykket inne i virvelen er imidlertid så lav at den ikke klarer å holde på vanndampen slik at sjøvannet heller blir kastet ut som små vanndråper. Den fungerer dermed ikke som en støvsuger på noen måte, konstaterer hun.