— Vi kan ikke gi hvilken pris som helst. Det er ikke noe nytt i saken. Prisen er 5,5 millioner kroner. Det mener vi at vi ikke kan betale. Vi har et ansvar for bruken av offentlige midler, sier ordfører Torhild Bransdal.

Opplysningsvesenets fond fikk en takst på 4,6 millioner kroner. Politikerne sa nei til å kjøpe. Deretter ble prestegården lagt ut for salg for fem millioner kroner. Politikerne ville ikke være med på budrunde.

Så betalte en kjøper 5,5 millioner for prestegården, og politikerne ble overrasket. De viste til at eiendommen er avsatt til offentlig formål, og at tomta i fremtiden er aktuell for ny kirke.

Ønsker å trekke seg

Når har kjøperen fått kalde føtter. På grunn av reaksjonene i Vennesla, ønsker han å tre ut av handelen. Opplysningsvesenets Fond sier det kan skje, hvis Vennesla kommune trer inn i handelen.

— Men det gjør vi ikke. Dette er en sak mellom kjøper og selger. Vi mener fortsatt at prisen er altfor høy. Kjøperen må gjerne bosette seg i prestegården, pusse opp og gjerne planlegge utvikling. Men: Vi har avsatt dette i flere kommuneplaner til offentlig formål, og det er juridisk bindende, sier ordføreren.

Området er tenkt som tomt for en fremtidig ny kirke.

— Men er det ikke rart å snakke om at dere trenger eiendommen til offentlige formål, når dere ikke vil ha den?

— Da er vi inne på pris. Vi kan ikke betale hva som helst, sier ordføreren.

- Delikat situasjon

Avdeingsdirektør Bernt Aas i Opplysningsvesenets Fond ser ikke at fondet kunne gjort noe annerledes. Han skal selge 150 prestegårder og sier han er bundet til å oppnå markedspris.

— Det er en delikat situasjon når kirken ønsker eiendommen til sitt formål, men ikke er i stand til å betale det den koster, sier han til Vennesla Tidende.

Avdelingsdirektøren er overrasket over kommunens håndtering av saken.

— De sier prisen er for høy, men jeg er undrende til hvordan de kan ha en så presis vurdering av markedet. Noe mener åpenbart eiendommen er verd 5,5 millioner, sier Aas til Vennesla Tidende.