— Det er helt på trynet å kreve at politiet skal iverksette etterforskning av kvinnen fordi den angivelige voldtektsmannen er frifunnet. Det at mannen er frifunnet betyr ikke at retten ikke tror på kvinnen. Det betyr bare at de ikke greier å finne bevis for at voldtekten har skjedd, sier Guri Wold.

Hun er leder for Krisesenter for voldtatte og mishandlede kvinner i Vest-Agder. Wold mener rettsikkerheten vil bli kraftig svekket dersom politiet skal begynne å etterforske alle kvinner som ikke vinner fram med sine voldtektsanklager.

— Da vil ingen kunne anmelde voldtekt dersom de ikke er hundre prosent sikre på å få en fellende dom. Og det kan du som kjent ikke i en voldtektssak. Der vil det nesten alltid være ord mot ord, sier Wold.

Hun er sikker på at anmeldelsesraten for voldtekter vil synke ytterligere dersom Elden vinner fram.

— Det er allerede altfor få som anmelder, og forholdet mellom voldtektsanmeldelser og dommer er dessuten veldig lavt i Norge i forhold til resten av verden. Det har vi allerede fått påpakning for fra FN. Jeg for min del tror ikke kvinner anmelder voldtekt uten at det faktisk har skjedd.

— Betyr det at du tror på alle som anmelder en mann for voldtekt?

— Nei, det gjør det ikke, men jeg gjør det når det gjelder de som kommer til krisesenteret. Hvorfor skulle de ellers komme til oss, spør hun.

Fylkeskvinne Ann Kristin Olsen, som har juridisk embetseksamen, sier det er beklagelig dersom denne saken fører til at færre kvinner anmelder voldtekt. Samtidig bekrefter hun at det er fullt mulig at kvinnen blir dømt for falsk forklaring.

— Det er slik rettssystemet må fungere. Uansett hva anmeldelsen gjelder, er det straffbart å levere falsk anmeldelse, sier Olsen som understreker at hun ikke kan kommentere denne konkrete saken, men kun uttale seg på generelt grunnlag.

— Uansett er beviskravet strengt begge veier. Det er fullt mulig at kvinnen blir frikjent for falsk forklaring samtidig som mannen også er frikjent for voldtekt. I begge tilfellene kan retten komme fram til at «Det er mulig, men vi er ikke sikre», og da må de frifinne, sier Olsen. TORGEIR EIKELAND