KRISTIANSAND: Av de 234 familievoldssakene, har 200 blitt straffesaker.

— Det er forholdsvis mye slike saker, men tallene er stabile. I den grad det er noen trend, er det at den meldte volden har økt. Det betyr ikke nødvendigvis at det er mer vold, men flere som melder, sier Lunde.

Det er ofte de verste tilfellene av vold politiet blir tilkalt til.

— Når politiet blir tilkalt til familievoldssaker, er det ofte dramatisk. Enten er det barna som ringer eller så tilkaller det seg så mye oppmerksomhet at naboer hører hva som skjer, sier Lunde. Det hender også at kvinnen selv oppsøker politiet i etterkant av volden.

Det er en overrepresentasjon av rus i bildet når politiet er involvert. Dette er vanligvis ikke et kjennetegn på familievold.

— Volden skjer over alt, i alle familier, men i den grad politiet rykker ut er det ofte rus til stede. Politiet blir ikke tilkalt til de typiske familievoldstilfellene.

Undersøkelser i politiet viser at volden fordeler seg jevnt over hele uka, med en liten overvekt på søndag kveld.

— I gjennomsnitt er kvinnen utsatt for vold åtte ganger før politiet får kjennskap til det. Noen ganger har volden pågått veldig lenge, og 90 prosent er gjentakende grov mishandling, sier Lunde.

Totalt 165 kvinner bodde på Vest-Agder Krisesenteret i kortere eller lengre perioder i fjor. De mottok 820 krisetelefoner. Til nå i år har 68 familier bodd på krisesenteret.

Familiekontoret i Kristiansand har en gruppe for kvinner som lever med eller har levd med vold i parforhold. For øyeblikket er det syv kvinner som er med.