OSLO: I går var hun på slottet sammen med 550 festkledde gjester og hilste på både kongen og dronningen.

Arm i arm med søsteren Kari ankommer hun Slottet. Kinnene blusser og den unge jenta fra Setesdal stråler. Hun vekker oppsikt i den nye kjolen, en drøm i blå sateng.

— En dag jeg sent vil glemme. Jeg er utrolig spent, men gruer litt for å hilse på Kongen. Vi skal neie dypt, men har ikke fått tid til å øve, ler hun og forsvinner inn porten

Ingvild Hovden er en av 550 gjester kongefamilien har invitert til ball i anledning kongehusets 100-årsjubileum.

Flere hundre fakler lyser opp Slottsplassen. Garden spiller taktfast mens folk flokker seg bak gjerdet for å få et glimt av de gallakledde som strømmer inn hovedporten, den ene vakrere og mer festkledd enn den andre.

Ti sørlendinger, fem fra hvert fylke seiler opp foran inngangen sammen med sine ektefeller og ledsagere.

Masse kjendiser

  • Vi har aldri gjort dette før og er utrolig spente, sier dirigent og musiker Geir Knutson fra Birkenes, for anledningen kledd i elegant kjole og hvitt med ny sveis og elegant silkeskjerf.

Knutson opptrer for øvrig som en virkelig gentleman og fører sin Elisabeth trygt inn i varmen.

I motsetning til delegasjonen fra Aust-Agder, gjør vestegdene samlet entre. Først ut er en strålende opplagt fylkesmann Ann Kristin Olsen.

— En stor dag, humrer sjefsredaktør Kristen Munksgaard fra Flekkefjord.

  • Jeg må si jeg gleder med skrekkelig. Jeg føler meg privilegert. En ære å bli valgt, sier Vennesla-ordfører Torhild Bransdal, stolt i bunad og med ektemannen Hans ved sin side.

De stolte sørlendingene forsvinner inn porten. Her venter allerede Ingvild Hovden i køen sammen med statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Torbjørn Jagland, en rødkledd Eli Hagen og festkledde idrettsutøvere som Rune Bratseth og Bjørn Dæhli. Alle skal hilse på kongefamilien.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, prinsesse Märtha og prinsesse Astrid tar imot gjestene sine med smil og varme håndtrykk.

Raus servering

— Det gikk fint. Ingen ting å grue for. Kongefamlien er drevne på dette. De tok godt imot oss og fikk oss til å føle hjertelig velkomne. Nå vil jeg bare rusle rundt. Det er så utrolig vakkert her inne, med lysekroner, speil med gullrammer, blomsteroppsatser og stilriktige møbler. Det er overraskende mange kjendiser her, men heldigvis mange ildsjeler og engasjerte hverdagsmennesker fra lokalmiljø rundt om i hele landet også. Nå gjør vi oss klar til polonese, og snart blir det dans, skjønt den har jeg tenkt å lure meg unna. Stemningen på Slottet er avslappet og veldig god, sier Ingvild på telefon fra speilsalen.

Kongefamilien tillater ikke mange pressefolk i kveld. I det Fædrelandsvennen går i trykken, er det klart for servering.

— Vi har stående buffet med en meny mange vil misunne oss. Ubeskrivelig god mat. Kongefamilien er raus. Det er ikke spart på noe. Hør bare: Haneskjell med mango, hummersalat, gravet ørret, ørrettartar, dansk postei, posjert fasan og elg fra Sikkilsdalen. Så langt har alt svar til forventingene og vel så det, stråler den tidligere skiinstruktøren og lokalpolitikeren fra Setesdal.

Og kvelden var ennå ung.