– Det er et beslag som vi har gjort i en rutinemessig kontroll, men jeg kan ikke gå ut med antall kilo, sier toll— og avgiftsdirektør Marit Wiig.

Rutinekontroll

Det var onsdag at Mo tollsted og Helgeland politidistrikt gjennomførte en rutinemessig kontroll av lastebåten «Crusader» som lå ved kai i Mosjøen. Den leverte aluminiumoksid fra Surinam i Sør-Amerika til Elkem Aluminium Mosjøen. Båten var nesten ferdig losset da politi og tollvesen slo til.

Om bord i båten fant de det som politiet karakteriserte som «et større parti» narkotika.

Nå sier toll- og avgiftsdirektør Marit Wiig at det er det største kokainpartiet som noen gang er beslaglagt i Norge.

Større enn Nokas

Overfor Helgeland Arbeiderblad (HA) antydet politistasjonssjef Anbjørn Falkmo i Mosjøen tidlig i saken at «Nokas-ranet bare blir småtteri», og til NTB bekrefter han at det dreier seg om narkotika for mange titalls millioner kroner.

– Vi vil ikke gi andre kommentarer til saken før pressekonferansen i ettermiddag, sier Falkmo til NTB.

Også i september 2002 ble det avdekket et relativt stort parti om bord i en båt som lå ved kai hos Elkem i Mosjøen. Den gang ble det funnet 4 kilo kokain og 35,2 kilo cannabis om bord i bulkskipet «Leader» fra Trinidad. Det kom også til Mosjøen fra Surinam.

Aksjonen fortsetter

Ifølge HA fortsetter aksjonen også torsdag. Hele området til Elkem Aluminium Mosjøen er avsperret, og bare ansatte får adgang til området

Det er ikke foretatt pågripelser, og ingen om bord i lastebåten «Crusader», som frakter aluminiumoksid til Elkem Aluminium Mosjøen fra Sør-Amerika, er foreløpig mistenkt eller siktet. Men alle vil bli avhørt, opplyser Falkmo.

Overrasket

Verksdirektør Harald Bentzen ved Elkem Aluminium Mosjøen sier til NTB at det store funnet kom som en «rimelig stor overraskelse».

– Vi kjenner denne båten, som jevnlig leverer aluminiumoksid på kaia hos oss, sier han.

Lossingen av båten var på det nærmeste ferdig da tollvesenet og politiet slo til onsdag.