KRISTIANSAND: Gutten takket ja til husarrest i helgene fram til 4. februar, og ble dermed løslatt fra varetektsfengsel. Han hadde da vært fengslet siden nyttårsaften, siktet for å ha skallet ned en 46 år gammel mann i Auglandsbukta i Kristiansand.

— Han ble løslatt mot husarrest. Han har også fått alkoholforbud og skoleplikt, sier jourhavende politiadvokat Jarle Rudi ved Agder politidistrikt til fvn.no.

17-åringen ble før jul dømt til samfunnstjeneste og husarrest fram til 18. mai for sju forskjellige voldstilfeller. Siden dommen ikke var rettskraftig før på nyåret, ila Kristiansand tingrett ham husarrest i julehelgen, romjulen og nyttårshelgen. Agder lagmannsrett mente imidlertid at kjennelsen fra tingretten var for streng, og opphevet den fredag.

Sjekker hjemme

Det gikk ikke mer enn to dager før 17-åringen ble siktet for vold på ny. Nå er han igjen pålagt husarrest hjemme hos foreldrene i Vennesla.

— En viktig grunn til at han fikk tilbud om husarrest, er at han ikke skal droppe ut av skolen. Det hadde vært annerledes om dette var en person som ikke hadde noe å fylle dagene med. Nå har han et opplegg rundt seg, sier politiadvokat Arne Kjønstad.

Han sier at om 17-åringen var blitt fengslet i fire uker, ville han ha mistet skoleplassen. Gutten har i stedet fått husarrest fra klokken 19 til 06 i fem helger framover.

— Vi får bare håpe at han holder seg inne. Politiet ringer av og til hjemmetelefonen hans for å sjekke, og drar også innom boligen uanmeldt med jevne mellomrom, sier Kjønstad.

Ville ha fengsel

17-åringen har ifølge politiadvokaten nå 14 dagers ankefrist på dommen fra før jul. Dersom dommen blir rettskraftig vil han umiddelbart gå over i den idømte husarresten fram til midten av mai.

— Det er litt mindre restriksjoner i dommen, men vi vil vurdere å be tingretten om å legge til alkoholforbud og skoleplikt. Det avhenger av at det blir tiltale for det siste voldstilfellet, sier Kjønstad.

Påtalemyndigheten prøvde allerede i oktober, etter at 17-åringen hadde gått løs på fire forskjellige personer i Kristiansand sentrum i løpet av to timer, å få fengslet gutten. Kristiansand tingrett ga ikke medhold i dette, og satte ham heller på husarrest.

— Husarresten fungerte bra, noe som også er en grunn til at vi prøver på ny. Ifølge barnekonvensjonen skal man ikke fengsle mindreårige uten at alle andre tiltak er prøvd. Her har vi prøvd husarrest med hell, sier politiadvokat Kjønstad.

— Kan lagmannsretten igjen oppheve husarresten?

— Ikke så lenge 17-åringen har samtykket. Dette skal dermed ikke opp for retten.

17-åringens forsvarer, advokat Alf Tore Nilsen, kjente ikke til løslatelsen da fvn.no kontaktet ham tirsdag kveld.

— Jeg er ikke blitt orientert, men min klient må ha akseptert en avtale med politiet. Jeg anbefalte ham å takke ja til husarrest da jeg snakket med ham tidligere tirsdag. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Nilsen.