KRISTIANSAND: Politiet sier: — Vær skeptisk til fremmede!

— Mange har holdningen at man ikke skal snoke i andres saker, sier Einar Skarpeid, politibetjent ved Randesund politistasjon.

Det vil han ha en slutt på.

— Følg med hos hverandre og se om det fremmede i nabolaget. Hvis det kan forhindre et innbrudd er det verdt det, mener Skarpeid.

Tyvene har herjet på Sørlandet siden 5. juli. Så langt kjenner politiet til 12 innbrudd. Forbryterne har et «visittkort» som ikke er vanskelig å kjenne igjen:

— De borer seg gjennom rammen på vinduet, stikker et redskap gjennom hullet og vipper opp vindushaspen, opplyser Skarpeid.

- Voldtatt huset

Ragnar Ringvoll hos Felles Kriminalenhet i Agder Politidistrikt har ingen mistanke om hvem tyvene kan være.

— Vi går nå gjennom alle sakene på nytt for å finne fellestrekk som kan ha blitt oversett i første omgang av etterforskningen av de enkelte sakene, sier Ringvoll.

— Er det noen fellestrekk for hva tyvene tar?

— Det ser ut til å være lommebøker med kredittkort og kontanter de går etter. Ellers tar de med seg lett omsettelige gjenstander, sier Ringvoll.

På Hånes tok tyvene for seg tre hus i slutten av forrige uke. Et av stedene var hos Sten Atle Jølle og familien som fikk ubudne gjester i boligen sin natt til fredag.

— Det føles som de har voldtatt huset mitt. Dessuten er det utrolig ekkelt å vite at de faktisk har boret seg inn rett ved siden av alarmmerket vårt i vinduskarmen. Hva stopper dem da? spør Jølle.

Lå og sov

Familien var på en todagerstur til Mandal. Sønnen Joachim (15) skulle egentlig sovet hjemme natten tyvene kom, men sov istedet over i Mandal.

— Vi er selvsagt svært glad for at han ble igjen hos oss den natten, ingen vet hva som kunne skjedd hvis han hadde vært hjemme, sier Sten Atle Jølle.

Han forteller at tyvene brøt seg inn hos en nabo mens hun lå og sov i rommet ved siden av. Det var denne naboen som sjekket huset til Jølle og som gjorde ham oppmerksom på at det hadde vært innbrudd.

Stjal sparebøsse

Tyvene tok blant annet med seg en gitar, ødela en annen og tok en mp3-spiller. De tok til og med seg sønnen Daniels (9) sparebøsse med 800 kroner i.

— Nå må jeg begynne på nytt, sier Daniel, som sparte til digitalkamera.

Men det er ikke pengene eller verdien som er det verste for familien.

— Det verste er at kona våkner om natten og ber meg om å gå ned og sjekke om det er noen i huset. Psykisk har det gått ut over hele familien, sier Sten Atle Jølle.

Politiet oppfordrer personer som kan ha sett noe mistenkelig de stedene det har vært innbrudd til å ta kontakt snarest.

tor.h.mosdol@fedrelandsvennen.no