KRISTIANSAND: I løpet av sommeren er over 20.000 turister innom kontoret til Destinasjon Sørlandet i Henrik Wergelandsgate, hvor Maiken Flåt Kulien og de andre ansatte sitter klare til å svare på spørsmål. Turistene lurer på alt mellom himmel og jord, noen spørsmål litt mer uvanlige enn andre.

Og det må sant sies at noen av turistene kanskje kunne tatt en litt nærmere titt på kartet over Norge og Skandinavia før de la ut på tur.

— Jeg er av og til ute og guider turister som kommer med cruisebåt. Det var en gang noen amerikanere som kikket rundt seg da de kom i land, og så lurte de på om det var Danmark de så der borte? De sto på silokaia og pekte mot Falconbridge. Jeg lurte først på om jeg hadde misforstått spørsmålet, men det hadde jeg ikke, ler Marie Sørensen godt.

— Et litt mer vanlig spørsmål fra cruiseturister er «Where again in Norway are we now?» (hvor i Norge er vi nå, igjen?). De er innom så mange byer på slike cruise at de mister litt oversikten, sier Marie.

Hundetøy?

Noen turister har på forhånd sjekket ut byen og lagt planer, mens andre er mer uvitende og tyr til Destinasjon Sørlandet for hjelp. Ikke alle spørsmål er like enkle å svare på.

— Jeg husker det var ei amerikansk dame som kom inn en dag og lurte på hvor hun kunne få kjøpt lusekofte og andre norske souvenirklær til hunden sin. Da visste jeg ikke helt hva jeg skulle si, ler Maiken Flåt Kulien.

— Og så var det ei som lurte på hvor hun kunne finne den største fuksiautstillingen. Heldigvis var det noen på kontoret som tilfeldigvis visste at det er på Agder Naturmuseum, ler Irene Eikeland.

Det er også mange som ikke er helt klar over hvor stort Norge er, og som tror de kan reise på kryss og tvers i løpet av et par timer.

— Det var en familie som var her på ferie i fem dager, og som kom og lurte på om de kunne ta en svipptur opp og se på midnattsolen. De var nok ikke helt klar over at det tar et par døgn å kjøre dit, flirer Maiken.

— Og så er det mange som vil se «The fjords» og som tror de bare er rett rundt svingen, slik at de kan tilbringe dagen der og kjøre hjem igjen på kvelden, sier Irene.

Bjørner i gata?

Carmen Sanchez jobber som guide for spansktalende turister, og også spanjoler kan ha et litt merkelig bilde av Norge.

— Noen tror Norge, Danmark og Sverige er ett land, og noen lurer på hva nordmenn spiser og om det går bjørner i gatene. De er også veldig opptatte av Mette-Marit. De lurer på hvor hun jobber og hvor hun bor. De leser mye om henne i spanske blader, forteller Carmen.

I tillegg til merkelige spørsmålene, får de også tusenvis litt mer «normale» og vanlige spørsmål. Benno Bussemaker og Janneke Bekkum fra Putten i Nederland måtte få hjelp av Irene til å finne et verksted som kunne fikse bilen deres.

— Vi kom med ferjen fra Danmark for bare 30 minutter siden, men det har vært noe galt med bilen siden vi forlot Nederland så nå må vi fikse det før vi kjører videre, forteller Benno.

Det nederlandske paret bestilte turen til Norge allerede i januar, og gleder seg til å komme seg på veien.

— Vi skal kjøre til Byglandsfjord og oppover Setesdalen. Vi skal opp til Geirangerfjorden, før vi kjører østover og tar ferjen hjem igjen fra Oslo, forteller de før de forlater turistkontoret med kart og veibeskrivelser i hånd.

Jo større jo bedre

— Mange tyskere og nederlendere er opptatt av å oppleve naturen. De lurer på hvor de kan få kjøpt fiskekort og hvor det er gode fiskeelver. Tyskerne lurer jo selvfølgelig også på hvor de kan få kjøpt elgkjøtt og hvor de kan dra for å se elg, forteller Maiken.

For amerikanerne, derimot, er det størrelsen som teller.

— De vil gjerne se de store tingene. Det største fjellet, den største fossen. De er ikke fornøyde med en liten lakseelv. Og så tror jeg mange amerikanere ikke tenker på at de kan komme til Norge og gå i shorts. De har et bilde av Norge som veldig kaldt, og de kommer av og til kledd i både langbukse, genser og jakke, ler hun.